• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

05.11.2021

22:37

HRVATSKA ZADUŽENIJA NEGO IKAD! Objavljena zastrašujuća brojka, dug dostigao rekordnu cifru!

Balkan

HRVATSKA ZADUŽENIJA NEGO IKAD! Objavljena zastrašujuća brojka, dug dostigao rekordnu cifru!

Podeli vest

Javni dug Hrvatske iznosio je krajem jula rekordnih 45,7 milijardi evra, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB)

To je za 5,8 odsto više nego krajem jula prošle godine, a analitičari Rajfajzen banke Austrije (RBA) procenjuju da će dug Hrvatske u apsolutnom iznosu ostati na višim nivoima i narednih godina.

U odnosu na ovogodišnji jun, kada je ukupni dug opšte države prema konačnim podacima HNB-a iznosio 340,8 milijardi kuna (oko 45,3 milijarde evra) ili 86,1 posto BDP-a, taj dug je krajem jula veći za 3,5 milijarde kuna (oko 465 miliona evra) ili 1,2 odsto.

„Povećanje duga opšte države u julu u odnosu na mesec ranije rezultat je prvenstveno rasta unutrašnjeg duga centralne države po osnovi dugoročnih dužničkih vrednosnih papira“, ističu analitičari RBA u osvrtu na izveštaj HNB.

Naime, početkom jula ove godine, u susret dospeću 6 milijardi kuna (797 miliona evra) obveznica, na domaćem tržištu kapitala izdato je novih 9 milijardi kuna (oko 1,2 milijarde evra) državnih obveznica sa dospećem 2028. godine. Od početka ove godine do kraja jula, pak, opšti dug države uvećan je za 14,1 milijardu kuna (skoro 1,9 milijardi evra) ili 4,3 odsto.

Unutrašnji dug opšte države krajem jula iznosio je 228,6 milijardi kuna (oko 30,3 milijarde evra) te je bio 7 milijardi (oko 930,3 miliona evra) veći u odnosu na kraj juna, odnosno za 8,1 milijardu kuna (skoro 1,1 milijardu evra) viši nego krajem jula lane.

Istovremeno, inostrana komponenta duga krajem jula iznosila je 115,7 milijardi kuna (oko 15,4 milijarde evra), što je za 3,4 milijarde kuna (oko 452 miliona evra) manje u odnosu na kraj juna, ali i 10,8 milijardi (oko 1,4 milijarde evra) više nego godinu dana ranije.

Foto: Pixabay

„Na nivou cele 2021. očekujemo povratak relativnog pokazatelja razmere duga opšte države i BDP-a na silaznu putanju, podržan pre svega rastom ekonomije. S druge strane, rastući rashodi zadržavaće javni dug u apsolutnom iznosu na višim nivoima u godinama pred nama“, navode iz RBA.

Njihove projekcije odražavaju očekivanja o umerenoj, ali postojanoj dinamici fiskalne konsolidacije u srednjoročnom periodu, uzimajući u obzir s jedne strane pojačanu fiskalnu disciplinu zbog uvođenja evra, a s druge potrebu za snažnijom fiskalnom podrškom ekonomiji, piše Jutarnji list.

„Očekujemo povratak fiskalnog salda unutar Mastrihtskih kriterijuma u 2022. uz postepeno smanjivanje razmere javnog duga u BDP-u. Pri tome olakšavajuću okolnost sigurno pruža potpuna fleksibilnost odnosno produženje Klauzule o odstupanju od budžetskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu, koja će ostati aktivirana i tokom 2022. što državama članicama omogućava mogućnost pružanja snažnijih fiskalnih podsticaja svojim ekonomijama kako bi se ublažili negativni uticaji i osigurao što skoriji oporavak od krize izazvane aktuelnom pandemijom“, navode iz RBA.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Medi

pre 2 godine

Svi srpski mediji još ćute da Plenković, od Nove godine, diže hrvatsku MINIMALNU platu na 500 evra i po Zakonu se ne sme dati manja!

Inače

pre 2 godine

Nije bitno koliki je dig, nego samo da ga vraćaš uredno! A i pored duga im je minimalna plata koliko i srpska prosečna! Kako je moguće da duplo manja Hrvatska, posle porušene i obnovljene 2/3 zemlje ima takvu pobedu na kraju, već 30g ima veći BDP od Srbije i plate i penzije, a da za to svi srpski političari i mediji ćute... MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.

Vera

pre 2 godine

Korona diže dug svima, a nije bitno koliki je dug nego da li ga možes vratit! Grčka je otišla u bankrot sa 61% duga, a Hrvatska neće ni sa 100% sve dok im se ne uništi turizam, a to ni Korona nije uspela.... tako da vama nema utehe od 95g i neće je biti dok ste živi?

TIŠINA

pre 2 godine

Nije bitno koliki ti je dug, nego da li ga možeš vraćati koliko god da je. Grčka je otišla u bankrot sa 61% bedepea, a Hrvatska neće nikada, sve dok turizam ne propadne, a on i Koroni radi čuda. Svi srpski mediji još ćute da Plenković, od Nove godine, diže hrvatsku MINIMALNU platu na 500 evra i po Zakonu se ne sme dati manja! Posle objavljenog Registra hrvatskih Branitelja (Ima i oko 10.000 Srba), objavljen je i Registar hrvatskih otoka u kojem je tačno 1244 ostrva. Kako je moguće da duplo manja Hrvatska, posle porušene i obnovljene 2/3 zemlje ima takvu pobedu na kraju, već 30g ima veći BDP od Srbije i plate i penzije, a da za to svi srpski političari i mediji ćute... MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.

007Bond

pre 2 godine

Али човече, путеви у Хрватској су у немачком власништву. Више од 80% хрватског приморија је у немачком и аустријском власништву. Славонија и Далмација се празне. Крајина је празна од 1995. Хрватска је прошле године добила око 8-9 МИЛИЈАРДИ евра бесповратне помоћи од ЕУ због ковида. ...И поред туризма и све ЕУ помоћи- опет су Хрваткса и Бугарска задње у Европи. ...Хрваткса је бедна и јадна али је и Србија с тим што Србија како-тако напредује.

Zoran

pre 2 godine

Pa to je sve zbog toga što vas kljukaju ovi sa zapada, vaše gazde. Inače bi propali. To se vidi i koliko je njih pobeglo iz hrvatske u zapadne zemlje. Trbuhom za kruhom kako vi kažete.

Ako

pre 2 godine

Toliko su zaduženi da im minimalna plata stigla srpsku prosečnu platu, a šta ne piše niti jedan srpski portal?

Stepa

pre 2 godine

Objavite ovoliki tekst i o tome koliko je Srbija stvarno zaduzena.

Mauser

pre 2 godine

Malo sam gledao na internetu, zaduženost Srbije između 20 i 30 milijardi eura.

Dejan

pre 2 godine

Ne cvetaju im ruže, ali ipak treba biti realan, tamo je prosečna plata preko 100 000 dinara, plate lekara čak do 400 000 dinara sa dežurstvima, a tu je i večna krava muzara-turizam.

Mile

pre 2 godine

Zasto se nasa drzava bavi tudjom problematikom? Sto ne kaze svoj pravi dug, ko, kako i kada ce se vratiti. Znacemo koliko smo duzni tek kad se ova vlast promeni, pre ne, sigurno.

Mile

pre 2 godine

Ne gledaj u tudje dvoriste , dledaj svoju bedu.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija