• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/N. Kecmanović

10.11.2021

07:00

KRAJ SARAJEVSKOG SNA, U VAŠINGTONU SU SHVATILI DA SU NEDEJTONSKA BIH I BOSANSKA NADNACIJA - PROMAŠAJ?! Srpska vraća ono što joj pripada!

Balkan

KRAJ SARAJEVSKOG SNA, U VAŠINGTONU SU SHVATILI DA SU NEDEJTONSKA BIH I BOSANSKA NADNACIJA - PROMAŠAJ?! Srpska vraća ono što joj pripada!

Podeli vest

Nikada se Srpska i njen lider nisu našli na tako koordinisanoj i koncentrisanoj vatri Zapada i nikada, srazmerno tome, bošnjačka strana nije bila toliko ushićena. A onda je usledio preokret koji su bošnjački političari i mediji opisali kao trijumf zlog Dodika i zloćudne Rusije

Još nismo saznali  ono najzanimljivije. Šta se događalo iza scene nekoliko dana i noći uoči sednice Saveta bezbednosti UN o BiH. Termin je u žurbi pomeran da bi profesionalni diplomate, bilateralci i multiratelarci stigli da pripreme rezoluciju koju će ambasadori stalnih članica  sutradan u diskusiji samo doterati i ozvaničiti    

Trenutnu situaciju u BiH analozirao je prof Nenad Kecmanović. Njegova razmišljanja prenosimo o celini!!!

Pretnje, ucene, sila...

Očekivalo se da će Šmit šestomesečnim izveštajem politički sahraniti Dodika kao „jedinog krivca za stanje u Bosni na ivici  obnove građanskog rata".

Prethodno mu je Gabariel Eskobar zapretio da će ako vrati otete nadležnosti, „zaraditi sankcije i Srpsku dovesti u političku  izolaciju i ekonomski očaj".
       
Još pre toga odlazeći Incko je povampirio bonske nadležnosti i nametnuo zakon o verbalnom deliktu.

Šmit je mimo legalne procedure i uznos Rusima i Kinezima proglašen za visokog predstavnika.
       
Ustavni sud BiH, uz pomoć kontrolnog paketa stranaca, Srpskoj je oduzeo upravljanje šumama i zemljištem.
       
Nikada se Srpska i njen lider nisu našli na tako koordinisanoj i koncentrisanoj vatri Zapada i nikada, srazmerno tome, bošnjačka strana nije bila toliko ushićena.
         
A onda je usledio preokret koji su bošnjački političari i mediji opisali kao trijumf zlog Dodika i zloćudne Rusije.

Amerika, Britanija i Francuska, odnosno Rusija i Kina, napravile su kompromis: Šmit i OHR su doslovno otpisani, a zauzvrat je produžen mandat EUFOR-a u BiH. 
       
Šta se to promenilo na američkoj strani od robusnog „povratka nezavršenim poslovima u BiH" do unazad desetak dana? 
       
Da li se radi o prenapregnutosti supersile i, posle Avganistana, još jednom povlačenju sa sporednog koloseka u Bosni?

Da li su Amerikanci, pošto su se našli u cajtnotu oko mandata EUFOR-a koji je isticao 5. februara, po principu manje štete žrtvovali OHR i Šmita da bi zadržali vojno prisustvo u BiH?

Foto: Tanjug/Beta/Fotoilustracija

Da li se radi o američkom prilagođavanju novom odnosu snaga u svijetu u kome će Vašington sve više graditi kompromise sa Rusijom i Kinom? 
       
Da li su SAD najzad procenile da je projekat izgradnje jedinstvene države BiH i bosanske nadnacije promašena investicija? 

Da li je uz veštu diplomatsku podršku Rusije i Kine ipak presudio nepopustljiv  stav pre svega Srpske, ali i Srbije?

Panika u Sarajevu

Na jednoj od nedavnih konferencija za štampu u Beogradu, Dodik je podsetio da je njegov svojevremeni pokušaj da referendumom vrati jednu otetu entitetsku nadležnost za pravosuđe odgodila Ketrin Ešton dolaskom u Banjaluku sa obećanjem će se to rešiti saradnjom RS i EU, a onda od toga ništa nije bilo. Vučić je pak rekao da Srbija podržava Dejtonski sporazum, da nikome neće uvoditi sankcije i da će granice Srbije biti otvorene.

Moglo se dešifrovati da će Dodik istrajati na odluci da Skupština RS poništiti sve otete nadležnosti i nametnute zakona koji se kose sa Dejtonskim ustavom BiH,  a da Vučić neće sprovoditi kaznene mere protiv funkcionera RS koje najavljuju SAD i EU.

ERDOGAN SADA ZNA SVE, SARAJEVO JE ŽELELO DA SE DESI SVE OSIM OVOG! Dodik sa liderom Turske: Pretnja silom ne može da reši nijedan problem!

Pride, Dačić je sutradan u Banjaluci dodao: „Srbija stoji iza Srpske!"

Posle sednice SB UN Senad Avdić je u „Slobodnoj Bosni" rezignirano sumirao:  „Može li se isključiti scenarij po kojem će jednog dana neko važan iz sveta reći za Vučića, Dodika i Republiku Srpsku: pokazali su više strasti, volje, znanja da rasture Bosnu i Hercegovinu nego oni koji su, navodno, bili zaduženi da im to ne dozvole i da je sačuvaju celovitom…?"(25.10). 
       
No, čemu njegovo vakanje za celovitom BiH kada je Srpska i ne dovodi pitanje?
       
Treba li po stoti put ponoviti da Srpska sve čini da bi rehabilitovala izvorni Dejtonski sporazum, a u njemu jasno piše da je Republika sastavni dio BiH?!

Nesporazum je u tome što je za Bošnjake Bosna celovita samo ako je državno centralizovana i nacionalno unitarizovana ili, kako oni lepše kažu - jedinstvena. Ali, takve nema u slovu Dejtonu, nego u duhu naknadnih intervencija visokih predstavnika.
       
Haris Silajdžić otišao je i korak dalje. U razgovoru za TV Fejs (29.10), uz uzajamno jadanje sa voditeljem Hadžifejzovićem što Amerika i Evropa ne preduzimaju ništa energičnije da Srbe doteraju u suru nego predlažu dijalog i kompromise. 

Poslovično isključivi ratni eks-premijer BiH diktira: „Hitno poslati vojsku na granicu sa Srbijom". 

Zašto li sad tek to?

Srpska namerava da preuzme svoje ustavne nadležnosti u skladu sa Dejtonom u okviru svojih entitetskih granica i nema nikakve potrebe da oružano napadne FBiH. Bošnjački političari su, naprotiv, ti koji spominju da će ih oružjem sprečiti.

Silajdžić ističe i da se Srbija najviše naoružava u regionu, iako još niko u Srbiji nije iskazao teritorijalne pretenzije na četiri i po kantona sa muslimanskom većinom u FBiH.

(VIDEO) ŠOJGU OTKRIO AMERIMA ŠTA JE RUSKA VOJSKA RADILA POSLEDNJIH GODINA! Praktično svi komandanti jedinica i piloti sada imaju borbeno iskustvo u Siriji - MISLITE O TOME!

Usput, na koju li vojsku Silajdžić računa da bi branila granicu BiH na Drini?
       
Devedeset odsto teritorije BiH koja graniči sa Srbijom pokriva RS, a Oružane snage BiH čini i srpska komponenta. Elem, kao da računa da će Srbi u Srpskoj da brane BiH od Srba iz Srbije!?

Nedžad Latić, urednik „Ljiljana", u Bosnia tajmsu skida sve po spisku i Bakiru Izetbegoviću i reisu Kavazoviću, kao dvojici prvih u Bošnjaka.
       
Bošnjačka dijaspora lobira kod senatora u Kongresu SAD. Baronesa Nerminka Helić, poreklom bosanska muslimanka, agituje u Domu lordova UK.

Foto: Fotoilustracija/Printskrin/Tanjug

Par stotina sarajevskih građanista koji se okupljaju na Zidiću u Velikom parku protestuju pred američkom ambasadom i OHR-om.
       
Hadžifejzović na svojoj Fejs TV, proziva celu planetu: „Dužni ste da pomognete Bosni, dužni ste nam pomognete, dužni ste ...."

Dežurne kritičarke vlasti u RS Tanja Topić (NVO Fridrih Ebert) i Svjetlana Cenić (sarajevski Dani) nevoljko priznaju da je Dodik pobedio, ali ne i da se na tome može završiti.
       
Opsednuti Srpskom i Dodikom i ne primećuju da građanska BiH pada i u Federaciji uvođenjem drugog izbornog korpusa i da je Palmerova specijalna misija izmena izbornog zakona. I da će mu, Šmit koga su dočekali ovacijama, u tome asistirati jer je ostao bez posla.
       
Već je izjavio da ipak nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika, ali da će kao brojniji dobiti kompenzaciju na nižem nivou predstavljanja.
       
Ne primećuju takođe da je Eskobar reterirao.
       
Pre sednice SB UN pretio je Dodiku da će „zbog njegove neposlušnosti Srpska dospeti u „političku izolaciju i ekonomski očaj".
       
Kasnije je izjavio da još uvijek ne odustaje od sankcija. 
       
Zatim je rekao da bi za BiH bilo najbolje da funkcioniše po belgijskom modelu, a prema tom modelu i jeste pravljen Ustav BiH.

KAO DA NAM KORONA NIJE DOVOLJNA, SAMO NAM JE JOŠ I OVO TREBALO! Ptičji grip otkriven u Republici Srpskoj opasan po ljude!

       
Da bi 08.11 u susretu sa članovima Predsedništva BiH saopštio novi stav Vašingtona. Kriza je izmišljena, sankcije se ne spominju, sarajevski ćevapi su izvrsni...

Komšićev i Džaferović izraz lica skrivale su sanitarne maske, Dodik se osmjehivao bez maske.

"Orbanov desant" baš je iznenadio protivnike Srpske

Ali, najzad, zbog čega sve to? Nije li prirodno da Srpska funkcioniše u skladu sa Ustavom BiH i da svaki narod bira svog predstavnika? 
       
Čemu tolika medijska buka, tolike polemike, tolike priče o ratnoj opasnosti, o destabilizaciji regiona, toliko ljutnje na Srbiju i Hrvatsku, Rusiju i Kinu, Ameriku i Evropu,Palmera, Šmita, Eskobara i vlastite političare i muftije?
       
Glavnokomandujući EUFOR-a, austrijski general Placer, koji je sada jedini inokosni predstavnik protektorata u BiH, sve je objasnio vojnički kratko i jasno: bezbednosna situacija u BiH je stabilna; vojska po ustavu pripada entitetima; međunarodna zajednica nema zakonskog osnova da spreči Srpsku da je vrati; EUFOR može da funkcioniše i bez OHR-a.

Foto: Printskrin Tviter/SNSD

Bošnjaci, istina, smatraju da formiranje hrvatske izborne jedinice znači korak ka trećem entitetu, a vraćanje Srpskoj entitetskih nadležnosti znači korak ka njenom odlasku.

Može da bude, al' ne mora da znači.

Međutim, da jedinstvena građanska BiH upravo znači bošnjačku dominaciju uverili su se Srbi još na referendumu'92, a Hrvati izborom Komšića već tri puta. 

SVE SLUTI NA MILOV POVRATAK! MANDIĆ ZABRINUO SRBE U CRNOJ GORI! Niko iz parlamentarne većine ne sme praviti dilove sa DPS! DA LI TO NEKO PREGOVAEA SA...

       
Kada bi hladne glave malo razmislili, Bošnjaci bi shvatili da će Narodna skupština Srpske do kraja meseca vratiti otete nadležnosti, ali da Srpska neće otići iz Bosne, ako ništa - zbog toga da bi Kosovo ostalo u Srbiji.

Nisu to bosanski Srbi i Srbijanci, nego sve sami Srbi - jedan narod koji ima jedinstven nacionalni interes. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija