• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.11.2021

10:36

ESKOBAR OKRPIO MILA TOKOM SASTANKA! Đukanović morao da sluša teške ocene, oglasila se i Ambasada SAD na Tviteru, za to vreme iz kabineta predsednika stiže saopštenje...

Tanjug/AP/Beta

Balkan

ESKOBAR OKRPIO MILA TOKOM SASTANKA! Đukanović morao da sluša teške ocene, oglasila se i Ambasada SAD na Tviteru, za to vreme iz kabineta predsednika stiže saopštenje...

Podeli vest

Šta je specijalni izaslanik američkog predsednika Gabrijel Eskobar rekao Milu Ðukanoviću nejasno je nakon što je iz kabineta crnogorskog predsednika saopšteno da tvrdnje Ambasade SAD ne održavaju suštinu veoma otvorenog i sadržajnog razgovora koji je trajao duže od jednog sata

Šef Kabineta crnogorskog predsednika Miodrag Radović saopštio je, naime, da se desetak minuta razgovora Ðukanovića sa Eskobarom odnosilo na Crnu Goru.

“Pomenuto je obostrano i pitanje korupcije, ali bez zabrinutosti i ne u nekom dramatičnom tonu, kako bi se moglo zaključiti na osnovu tvita američke Ambasade, već u običajenom kontekstu, kao jednom od preduslova za brži napredak Crne Gore na putu evropske integracije”, rekao je Radović za podgorički Gradski portal.

Američka Ambasada je nakon sastanka Eskobara i Ðukanovića na Tviteru saopštila juče da je Eskobar tokom sastanka “naglasio zabrinutost SAD-a zbog ukorenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju regionalnih izazova”.

Eskobar je nakon trodnevne posete Sarajevu i Banjaluci doputovao juče u Crnu Goru i prvo se sastao sa predsednikom Ðukanovićem. Iz predsednikovog kabineta je prethodno saopšteno da izjava za medija nakon susreta dvojice zvaničnika neće biti, ali da će biti objavljeno saopštenje.

Zajedničko saopštenje je izostalo, a Tviteru se najpre oglasila Ambasada SAD, a potom i šef Ðukanovićevog kabineta koji tvrdi da "tvit Ambasade SAD ne odgovara suštini razgovora".

"Na sastanku sa predsednikom Crne Gore, tokom prve posete Crnoj Gori kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar je naglasio zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog ukorenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju regionalnih izazova", oglasila se najpre na Tviteru Ambasada.

 

 


U međuvremenu, iz kabineta Ðukanovića navodi se da je predsednik zahvalio na posvećenosti Eskobara Crnoj Gori i regionu, i izrazio nadu da će njegovo dobro poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu biti benefit za razvoj odnosa sa SAD i ekonomski i demokratski razvoj država regiona.

Izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš ocenio je da je reagovanje Ðukanovićevog Kabineta na objavu Ambasade SAD jedna vrsta "diplomatskog skandala".

Korupcija, ističe Maraš, jeste najveći problem crnogorskog društva, a zamenik Eskobar je na pravoj adresi istakao to pitanje, kazao je Maraš je u Jutarnjem programu TVCG. Maraš kaže kako je obaveza Crne Gore da se ne raspravlja sa Ambasadom SAD, oko toga kako je neko neki stav interpretirao, jer su te poruke, kako ističe, veoma jasne.

Zbog toga, navodi Maraš, reakcija Ðukanovićevog Kabineta, je neuobičajena.

“Ja bih je čak doveo i do nivoa jednog diplomatskog skandala...", rekao je Maraš i dodao da je poseta Eskobara jedan od najvažnijih spoljnopolitičkim momenata u Crnoj Gori, posebno u vreme aktuelne političke krize.

“Ono što mi je drago jeste to da smo od gospodina Eskobara čuli suštinu. Korupcija zaista jeste najveći problem u Crnoj Gori. Oni su tu poruku veoma dobro artikulisali, iako smo kasnije iz Ðukanovićevog Kabineta imali, maltene, jedan diplomatki skandal...", kaže Maraš i ističe da su SAD veoma dobro svesne problema u kojem se Crna Gora nalazi, pa su zbog toga i, kako dodaje, namerno artikulisali korupciju kao jedan od ključnih problema.

Misli i da je Eskobar na pravoj adresi istakao i adresirao taj problem.

“Jer je gospodin Ðukanović de facto i dalje osoba koja kontroliše pravosuđe, te se stvari nisu promenile. Na čelnim ljudima u provosuđu su ljudi koji su došli za vreme vladavine partije gospodina Ðukanovića. Nažalost DPS nije uradio mnogo da se te institucije oslobode od političkog uticaja”, poručio je Maraš.

Foto: Printskrin Youtube/PZP

Lider PzP Nebojša Medojević


S druge strane, lider Pokreta za promjene članice Demokratskog fronta Nebojša Medojević tvrdi da je Eskobar tražio od Ðukanovića da se povuče i podrži manjinsku vladu na čelu sa predsednikom URA Dritanom Abazovićem.

"Ðukanović je doveo Crnu Goru u status kolonije i sada plaća cenu sopstvene izdaje", kazao je Medojević

U suprotnom, smatra lider PzP-a, Ðukanović će biti suočen sa optužbama za šverc kokaina i cigareta.

"Ðukanović se suočio sa surovom politikom SAD-a koja se brutalno obračunava sa korumpiranim liderima koji su im služili. Jednom postaju neželjeni teret iz prošlosti....", zaključio je Medojević, preneo je podgorički Dan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija