• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.12.2021

21:50

(VIDEO) SARAJEVO NA NOGAMA, KAO ZAPETA PUŠKA ČEKALI SU DODIKA! Evo šta je Putin poručio Srbima i Srpskoj, neće im se nimalo dopasti...

Balkan

(VIDEO) SARAJEVO NA NOGAMA, KAO ZAPETA PUŠKA ČEKALI SU DODIKA! Evo šta je Putin poručio Srbima i Srpskoj, neće im se nimalo dopasti...

Podeli vest

Rusija ima apsolutno pozitivan pristup svim otvorenim pitanjima, zainteresovana je za stabilizaciju prilika, pre svega mira na Balkanu i poručuje da niko ne može da nam nameće rešenja, izjavio je za Sputnjik srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi

- Rusija smatra da Balkan pripada balkanskim ljudima i da oni treba da odlučuju, a ne neko sa strane. Rusija nema nikakav špekulativni interes na Balkanu i to je vidljivo iz poruke koja nam je poslata - čuvajte mir, sarađujte, odbacite rat kao opciju i niko vam ne može nametnuti rešenja sa strane, osim onih koje vi želite - rekao je Dodik.

Šta je glavna politička poruka o BiH

Sumirajući utiske razgovora s Putinom, Dodik je kazao da se kući vraća veoma zadovoljan.

- Što se mene tiče, ja se vraćam sa prtljagom koji je daleko veći nego što sam očekivao da ću poneti odavde - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je impresioniran načinom na koji predsednik Putin poznaje probleme na Balkanu i kako ih postavlja u pogledu prioriteta.

 Upitan šta je glavna politička poruka o BiH koju je predsednik Putin uputio, Dodik je odgovorio:

- Poštovanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta. Bosna je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i samo oni shodno svojoj volji bez nametanja sa strane mogu da dogovaraju svoj način života.

SRBIJO, ČUVAJ SE! ON MOŽDA IZGLEDA KAO POŠTAR PRED PENZIJU, ALI JE "BRUTALAN EGZEKUTOR"! On je Stjuart Pič, specijalac Londona za Balkan!

Pristup Rusije je, kako je konstatovao Dodik, daleko racionalniji i realniji od onog sa Zapada čiji zahtevi ne stabilizuju prilike.

- Taj pristup je blizu realnog života, za razliku od imaginacije koju često dobijamo sa Zapada o potrebi neke funkcionalne BiH koja se pokazuje kao centralno uređena unitarna zemlja koju neće mnogi. Neće je Srbi, neće je Hrvati, a oni to nameću. Tako da se energija troši na stvari koje ne daju efekte. I onda dolaze sa Zapada i nas krive kako ne uspevamo da rešimo problem. U suštini, mi se borimo protiv njihovih nerealnih koncepcija uređenja - naveo je Dodik.

Rusija je za saradnju među narodima, rekao je Dodik i podsetio na svoj nedavni susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom tokom kojeg mu je turski predsednik uputio sličnu poruku, rekavši da je ključ postojanja BiH zavisi od dogovora naroda u BiH.

- U tome se ne uspeva, ali to ne znači da jednog dana nećemo uspeti - naglasio je Dodik.

Dogovor o ceni gasa i gasovodu kroz Republiku Srpsku

Dodik je rekao da je sa Putinom dogovoreno da aranžmani oko cene gasa za Republiku Srpsku ostanu isti, što znači da će cena ostati na nivou od 290 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

KRIVOKAPIĆ BRUTALNO PRIZEMLJIO MILA - TI SE NEĆEŠ VRATITI! Možda je moja vlada pred padom, ali... ĐUKANOVIĆ IŠAMARAN KAO NIKAD!

Na sastanku je podržan i projekat novog gasovoda od Rače prema Banjaluci, a Dodik je rekao da očekuje da će njegova izgradnja početi već sledeće godine, u obimu koji bi osigurao dovoljno gasa za sve potrošače koji se tu nalaze.

Kako je najavio, o tome će sutra detaljnije razgovarati sa direktorom „Gasproma" Aleksejom Milerom.

Poziv Putinu da poseti Banjaluku

Dodik je rekao i da je pozvao Putina da poseti Banjaluku kada bude osvećenje srpsko-ruskog hrama koji se gradi uporedo sa srpsko-ruskim kulturnim centrom. U pitanju je hram koji predstavlja repliku hrama posvećenog čudima Svetog Arhangela Mihaila, a koji se nekada nalazio u Kremlju.

- Rekao sam da očekujemo njegov dolazak, a Putin je rekao da i on to očekuje i da će, u svakom slučaju, kada građevinski radovi budu u fazi da se stavi pod krov neko doći iz Ruske Federacije da pomogne u završetku tog hrama - naveo je Dodik.

LAVROV: ZAPADU JE UZALUD PRIČATI - BAŠ JE NJIH BRIGA! OSTALA SU JOŠ SAMO DVA SPORAZUMA RUSIJE I SAD! Kad oni propadnu neka nam je Bog u pomoći...

Dodik je napomenuo da je teško precizirati kada bi Putin mogao da dođe u prvu posetu Banjaluci, ali je naveo da očekuje da će građevinski deo čitavog centra biti završen krajem sledeće godine i da će to biti prilika da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ili neko drugi u ime predsednika Rusije tada dođe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

u tekstu nisam pronasao ono sto me interesuje. A interesuje me ono sto pise u naslovi. Odnosno kome se nece ni malo svideti ono sto je Putin poricio Srbima u Srbskoj ... balijama ili Srbima ?

As

pre 2 godine

rekao mu putin isto sto su mu rekli i vucic i amerikanci,a cena gasa koju je dobio dodik veca nego nemackoj

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija