• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.12.2021

11:58

Dodik nakon sastanka sa Putinom OTKRIO! Predsednika Rusije INTERESOVALO JE OVO!

Balkan

Dodik nakon sastanka sa Putinom OTKRIO! Predsednika Rusije INTERESOVALO JE OVO!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima

Dodik ističe da je predsednik upoznat sa detaljima, da ga je interesovalo sve što je aktuelno, od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rešenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH, kazao je Dodik, a kao najvažnije istakao podršku Putina i Rusije.

Foto: Reuters

Rekao je i da je ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Srpske.

Istakao je da je impresivno da jedna mala Republika Srpska pleni pažnju i samog predsednika Putina i te "velike drage zemlje".

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

- Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, očuvanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor sa različitim partnerima - rekao je Dodik.

Dodao je da Putin podržava BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda i da smatra da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promena, a "da bi sve što bi bilo nametnuto imalo loš prolaz u budućnosti".

Dodik je rekao i da sa Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim rečima, bila predstojeća posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

Foto: Printskrin

- Putina je interesovalo da li mi po Ustavu i Dejtonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcionisalo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna da li je to u skladu sa Ustavom ili nije - naglasio je Dodik.

Dodik navodi da je Vladimir Putin izrazio interesovanje i u vezi s imovinom entiteta i da je pitao kako je moguće da neko uzme imovinu tek tako.

- Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razume - istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinuu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Putinovo obećanje


Dodik je od Putina dobio obećanje da će cena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

- Podržaće se izgradnja gasovoda koji planiramo sutra da dogovorimo sa direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/AP


Dodao je da je Gasprom zainteresovan za saradnju sa Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja gasovoda i dve gasne elektrane u RS.

- Ja to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni gasovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada - naveo je Dodik i najavio da postoji velika šansa da gradnja gasovoda počne već naredne godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija