• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.12.2021

09:30

30 GODINA OD ZVERSKOG UBISTVA PORODICE ZEC U ZAGREBU! SNV i Antifašistička liga organizuju danas komemoraciju za zločinački ubijene Srbe

Balkan

30 GODINA OD ZVERSKOG UBISTVA PORODICE ZEC U ZAGREBU! SNV i Antifašistička liga organizuju danas komemoraciju za zločinački ubijene Srbe

Podeli vest

Pre 30 godina, 7. decembra 1991. godine, na Sljemenu pored Zagreba je likvidirana porodica Zec, bračni par Mihajlo i Marija i 12-godišnja Aleksandra. Ovo je jedan od najsurovih zločina prema Srbima koji su počinili pripadnici paravojne formacije merčepovci

 

Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra - likvidirani su vatrenim oružjem u noći na 8. decembra 1991. Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće u zagrebačkom naselju Trešnjevci u koje su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove postrojbe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a što su po zakonu za toliko teško delo morali imati pa su njihovi raniji iskazi izbačeni i oni oslobođeni. Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Komemoraciju ubijenim danas zajednički organizuju SNV i antifašistička liga, uoči komemoracije potpredsednik Vlade RH Boris Milošević je istakao "Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cela jedna porodica isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi. Podnećemo inicijativu da jedna od ulica ili trgova u Zagrebu ponese ime ubijene porodice Zec kako bismo mogli održati sećanje na njihovu žrtvu ali i na sve druge žrtve zločina iz mržnje", istakao je Milošević koji je i prvi predstavnik Vlade koji je prošle godine učestvovao na ovoj komemoraciji.

Komemoraciji su ove godine najavili prisustvo i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija