• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba

07.12.2021

15:30

Podržavamo "Otvoreni Balkan", ceo region se razvija i integriše, osim Bosne i Hercegovine!

Tanjug

Balkan

Podržavamo "Otvoreni Balkan", ceo region se razvija i integriše, osim Bosne i Hercegovine!

Podeli vest

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas je u Bosni i Hercegovini govorio o ciljevima svoje posete, naglašavajući kako situacija u BiH duboko zabrinjava američku administraciju

 

- Kada pogledate zapadni Balkan u celini, imate tu i Albaniju, koja će, najverovatnije, postati članica Evropske unije. Kada je u pitanju zapadni Balkan i deo zapadnog Balkana koji nije deo EU, svedočimo fenomenalnom privrednom rastu. Privrede Crne Gore, Srbije i "Kosova" su se razvijale po neverovatno visokoj stopi. Fiskalna uprava u Albaniji i Severnoj Makedoniji čini ih jedinstvenima i time se kvalifikuju za članstvo EU. Imajući evropske integracije i sve ekonomske procese vezane uz to u regionu, zapadni Balkan već predstavlja najbrže rastući region u Evropi. On će biti izvor rasta i razvoja za Evropu, on će biti regionalni izvor za energetski sektor, za transport, za IT sektor, za tehnologije i, imajući u vidu i velike univerzitetske centre, postajaće i obrazovni centar – smatra Eskobar.

Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da u BiH, "Kosovu" i Crnoj Gori postoje otpori projektu "Otvorenog Balkana", koji podrazumeva stvaranje zajedničkog tržišta i ekonomske zone između zemalja regiona, Eskobar još jednom naglašava da Sjedinjene Države podržavaju ovaj projekt.

- Mi podržavamo svako nastojanje za regionalnu ekonomsku integraciju. Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište, CEFTA i „Otvoreni Balkan“. Sve dok je to otvoreno za sve zemlje, sve dok daje legalne i regulatorne sisteme i podiže ih na evropski nivo, sve dok promoviše korektnost, otvorenu trgovinu, mi ćemo te principe podržati. Rekao bih da se to već dešava, da postoji ogromna regionalna ekonomska integracija bez ili sa zajedničkim regionalnim tržištem. Ali BiH je jedina koja u tome ne učestvuje. Sve dok je to ekonomska inicijativa, mogla bi biti pozitivna. Na kraju krajeva, ekonomije ovog područja ne mogu da funkcionišu ako imate tržište od 600.000 u Crnoj Gori ili 2 miliona u Severnoj Makedoniji. Treba vam tržište od 20 miliona da svi u njemu učestvujete. To je osnova kojom uslovljavamo našu podršku “Otvorenom Balkanu” – ističe Eskobar.

Američki izlasnik ističe kako ekonomskoj integraciji mora prethoditi stvaranje snažnih institucija.

- Pored toga, takođe se mora raditi na jačanju institucija. Ne možete imati inicijativu o otvorenim granicama ako nemate odgovarajuće propise za ulazak ljudi, protiv pranja novca, protiv krijumčarenja, itd. Sve to mora biti uključeno u sve te inicijative. Svaku inicijativu koja to ne bude uključivala, mi nećemo podržati. Moram reći, čak i ako sam razgovarao na drugim mestima o "Otvorenom Balkanu", ovde to neću raditi. Zašto? Zato što Bosna jednostavno još nije kvalifikovana za to. Institucije ne rade. Umesto da se integrišete u ostatak regije, vi se dezintegrišete uzimajući nadležnosti od centralnih organa i smanjujući nadležnosti. BiH se trenutno čak ni ne kvalifikuje za "Otvoreni Balkan" – naveo je Eskobar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija