• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra/Mediji

12.12.2021

16:55

KRIVOKAPIĆ "VISI" NA JEDNOM GLASU, PADA LI VLADA?! Ponedeljak odlučujući dan za Crnu Goru, ko će se iz vladajuće većine prodati Milu?!

Tanjug/Miloš Milivojević

Balkan

KRIVOKAPIĆ "VISI" NA JEDNOM GLASU, PADA LI VLADA?! Ponedeljak odlučujući dan za Crnu Goru, ko će se iz vladajuće većine prodati Milu?!

Podeli vest

Godinu i po dana od izbora i godinu dana od formiranja vlade, politička situacija u Crnoj Gori kulminirala je poslednjih mjesec dana, a rasplet situacije mogao bi da bude poznat u ponedeljak, za kada je zakazana sjednica parlamenta

O rekonstrukciji vlade govori se mjesecima unazad, ali vladajuća većina sada nije jedinstvena u svojim zahtjevima. Naime, u petak u ponoć istekao je rok da se članovi vladajuće većine izjasne o platformi koja podrazumijeva formiranje nove vlade, koju je iznijela partija Demokratski front (DF), ali se o predlogu vladajuća većina nije saglasila.

Novi izbori, ili...

Istovremeno, situaciju je zakomplikovao zahtjev iz redova sada opozicione Demokratske partije socijalista koja traži smenu vlade. Tim povodom, diskusija i glasanje o nepjoverenju u Skupštini Crne Gore održaće se u ponedeljak, a ishod će, kako sada stvari stoje, zavisiti od „zlatnog glasa".

Andrija Mandić, jedan od lidera DF,  kazao je da parlamentarna većina nije ispunila očekivanja onih koji su glasali i da će DF prdložili kolegama iz parlamentarne većine i nacionalnim manjinama da vrate mandat građanima.

Kazao je da DF u ponedeljak neće podržati inicijativu DPS-a za smjenu vlade Zdravka Krivokapića.

- Naši poslanici neće biti u skupštinskoj sali kada dođe do glasanja, saopštiće da ne podržavaju vladu Krivokapića. Vidjećemo koliko će poslanika ostati i podržati Krivokapića, a oni koji budu van sale su takođe oni koji ne podržavaju vladu Zdravka Krivokapića - naveo je on.

Demokratska Crna Gora neće rušiti Vladu, jer je naša dužnost prema građanima da sačuvamo izbornu volju kojom su građani nedvosmisleno tražili promene, poručeno je ranije iz stranke predsednika Skupštine Alekse Bečića.

- Veoma jasno i decidno ponavljamo da poslanici Demokratske Crne Gore neće glasati za nepoverenje Vladi. Bez obzira što su mnoge stvari mogle i morale biti bolje i brže urađene u prvoj godini rada, Demokrate neće rušiti Vladu, jer je naša dužnost prema građanima Crne Gore da sačuvamo izbornu volju kojom su oni nedvosmisleno tražili promene - saopštile su Demokrate.

DF predložio NOVE IZBORE, neće rušiti vladu sa DPS!

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović, kazao je da naredni izbori treba da budu održani 2024, odnosno u njihovom redovnom terminu.

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, ocijenio je da vanredni izbori ne bi donijeli ništa novo.

- Isti akteri morali bi ponovo da pregovaraju o formiranju vlasti, pa je onda bolje da to učine sad. Najbolje je tražiti rješenje u okviru ove parlamentarne većine - kazao je Joković.

Da neće dati podršku DPS-u, potvrdio je i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

- Ujedinjena Crna Gora glasaće protiv nepovjerenja Vladi. Razlozi su više nego jasni; odavno tvrdimo da Vladi treba ozbiljna rekonstrukcija ali nećemo dopustiti da nam dodatno ekstremizovani DPS i njen pogubljeni lider određuju mjeru uspješnosti i kvaliteta rada. U ne baš bogatoj i dugoj parlamentarnoj istoriji Crne Gore DPS je imao vremena, kao niko prije ili poslije njih, da pokaže kako treba da funcionišu Vlade. Do juče su upravljali svim djelovima vlasti i sve smo vidjeli. Nije normalno, ni politički moralno da Đukanović godinu dana nakon formiranja nove Vlade i nakon što pokušava iz dana i dan da zametne kavgu i nesreću među građanima, drži lekciju o političkom poštenju - kazao je Danilović.

Krivokapić: Postoji sumnja da će
se pojaviti 41 glas za smjenu Vlade

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ima sumnje o mogućem 41. glasu tokom izglasavanja nepovjerenju njegovoj Vladi, ali da ni o jednom imenu ne može govoriti.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

- Možda se to ime pojavi taj dan. Vjerujem da su ljudi u ovom trenutku, bez obzira na to što imaju, na takvom fonu da su im važni čast i budućnost porodice, bez obzira koliko je ko dužan, koliko ima na računu ili kakvu obavezu ima prema bilo kome. Crna Gora treba da shvati da je vrijeme sitno sopstveničkog pristupa prošlo i da je dobrobit Crne Gore važnija od bilo čega pojedinačnog - kazao je Krivokapić nakon konferencije MANS-a o antikorupciji.

Šta ako vlada padne?

Aktuelni premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić,  zbog posebne sjednice na kojoj će se glasati u nepoverenju vladi, otkazao je zakazane susrete u Briselu.

ŠAMAR ZA MILANOVIĆA, stiže krivična prijava iz Sarajeva! Predsednik Hrvatske na udaru zbog "Inckovog zakona"

Kako se spekuliše, u slučaju da u ponedeljak padne Krivokapićeva vlada, u političkim krugovima spominje se mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali zatupnici pokreta URA Dritana Abazovića.

Ipak, kako su ranije napomenuli iz tog pokreta, oni ne žele saradnju sa DPS-om, te u potencijalnoj manjinskoj vladi ne bi sjedeli članovi partije Mila Đukanovića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Walter

pre 2 godine

Српски портал ИН4С сазнаје да су дукљани и монтенегристи из ДПС-а и СП(Д)-а одустали од захтева за изгласавање неповерења Кривокапићевој влади ,можда и зато јер су за викенд у Дубаију истовремено боравили и Мило и Дритан ,и можда су се нешто договорили ?

Walter

pre 2 godine

Andrija Mandić je malopre bio gost uživo na početku Dnevnika RTCG ,pri čemu je rekao da ima saznanja da će DPS povući zahtev za rušenje vlade Zdravka Krivokapića pošto nisu mogli da obezbede još jedan tzv. ,,zlatan glas za većinsko donošenje te njihove namere.Mandić je rekao da ipak voli da se održi rasprava o tome ko podržava ili ne podržava vladu .

ivan

pre 2 godine

Milo ili Krivokapic nezna se ko je losiji za srpski narod.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija