• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

19.12.2021

22:55

ŠMIT PRETI DODIKU, PREKORAČIO JE LINIJU, MOJ POSAO JE DA GA ZAUSTAVIM! Na raspolaganju su mi Bonska ovlašćenja koja uključuju i smenu političara!

Beta/Tanjug/Fotoilustracija

Balkan

ŠMIT PRETI DODIKU, PREKORAČIO JE LINIJU, MOJ POSAO JE DA GA ZAUSTAVIM! Na raspolaganju su mi Bonska ovlašćenja koja uključuju i smenu političara!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je danas da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik "prekoračio liniju retoričkog potpirivanja vatre, poništavajući odluke visokog predstavnika i ne priznajući Ustavni sud BiH"

On je u intervjuu za nemački "Ziddojče cajtung" objasnio da je njegova obaveza da obezbedi civilno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao što stoji u Aneksu 10.

- Moj zadatak je da pritiskom i ukazivanjem to promenim. Ako ne dođe do promene ovakve politike, međunarodna zajednica mora da deluje pre nego što dođe do raspada BiH - poručio je Šmit.

Naveo je da su mu na raspolaganju Bonska ovlašćenja koja uključuju i smenu političara koji krše Dejton, ali, dodao je, "iz najubojitijeg topa ne smemo da pucamo sve dok postoje druga sredstva", prenosi Klix.ba.

Ocenio je i da je "greška verovati da na Zapadnom Balkanu ništa ne ide bez eksplozije i dima".

MAĐARI SPREMILI VETO, NE DAJU NA DODIKA! Brisel i Nemačka popili šamarčinu, uzalud prete sanakcijama srpskom članu Predsedništva BiH!

Upitan da li je EU pogrešila što Dodiku nije uvela sankcije kao SAD jer se tome protivila Španija, Šmit je rekao da je srećan što je bivši nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pokrenuo tu raspravu, a Analena Berbok je nastavila.

- Postoje druge članice EU koje to podržavaju. Optimista sam i mislim da će EU naći načina kako da utiče na Dodika - naglasio je Šmit.

On je rekao da je Savet za sprovođenje mira (PIC) početkom meseca potvrdio da će svako kršenje Dejtonskog sporazuma imati posledice, ali da se trenutno još vode razgovori sa Dodikom.

(VIDEO) MILANOVIĆ SE UPLAŠIO PRETNJI, NIJE SMEO U BIH! VUČIĆ ZNAO DA MU SE SPREMA LINČ, ALI JE DOŠAO U POTOČARE! Pametnom sve jasno!

- Znam da Dodiku hitno treba novac. S MMF-om, Svetskom bankom, EBRD-om uspešno radim na tome da Dodik novac dobije samo pod strogim uslovima - poručio je Šmit.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
natasasa

pre 2 godine

Još samo da imaš i pravni legitimitet* da si to što umišljaš da jesi. * Punu saglasnost Saveta bezbednosti.

Sparta

pre 2 godine

Ti zločinački seronjo iz zločinačke njemačke nećeš nikoga u R. Srpskoj smjeniti, a pogotovo nećeš smijeniti Milorada Dodika !!! TI ne postojiš za nas Srbe kao i OHR !!! TI si dim i nista vise !! Mi Srbi se sankcija ne bojimo, izdrzali smo i gore stvari.. Pare mi i necemo od vas, ima i na drugim mjestima para, ako nam zatrebaju !! Mi Srbi i Mile necemo odustati od nasih namjera koje smo zapoceli !!! Mile nece popustiti vama zlocincima ni mikromilimetra, to mi narod trazimo od njega. Dosta je vise vas zapadnih zlocinaca i lokalnih poturica. BiH je odavno umrla drzavica !! Zivjela R. Srpska - Srbija - Rusija !!! ☝️☝️☝️??

Simeun

pre 2 godine

Pa ko ce da to prihvati nismo mi banana rerpublika a nismo ni njemacka kolonija. Obrati se savetu bezbednosti.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija