Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2022

12:01

EU SPREMA KAZNU ZA VARHELJIJA ZBOG "TAJNOG RAZBIJANJA BiH"! "Bio u dosluhu sa Dodikom"... SUMANUTA OPTUŽBA na račun evroparlamentarca, je li ovo poruka za sve koji stanu sa stranu Srba?!

Balkan

EU SPREMA KAZNU ZA VARHELJIJA ZBOG "TAJNOG RAZBIJANJA BiH"! "Bio u dosluhu sa Dodikom"... SUMANUTA OPTUŽBA na račun evroparlamentarca, je li ovo poruka za sve koji stanu sa stranu Srba?!

Podeli vest

Grupa od 30 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je da se Oliver Varhelji, komesar za proširenje i politiku susedstva, kazni zbog svog ponašanja u Bosni i Hercegovini, dodajući da poslanici optužuju komesara da sprovodi svoju i politiku Viktora Orbana, a ne Evropske unije i Evropske komisije

U dokumentu koji je, između ostalih, potpisala i izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon, ali ne i izvestilac za BiH, Paul Rangel, ukazuje se i na finansijsku podršku Mađarske Republici Srpskoj, ali i na navodni dokument koji je potpisao šef Delegacije EU u BiH, a koji sugeriše da je komesar EU za proširenje Oliver Varhelji „otvoreno dogovarao sa Miloradom Dodikom u potencijalnom razbijanju BiH“ što uključuje i planove o „šestomesečnom moratorijumu na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija“.

U pismo, pored navedenog, još govore o tome kako ih najviše uznemirava to što je procurio dokument koji je potpisao Johan Zatler, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a koji sugeriše da je Oliver Varhelji otvoreno "bio u dosluhu" sa Miloradom Dodikom u potencijalnom "razbijanju" BiH.

Navodi se kako se komesar Varhelji "složio" sa Dodikom oko datuma posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti najavljen šestomesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija, a iz EU su to permutovali kao "udovoljavanje separatistima".

 

 

„Ako Dodikov poduhvat da razbije državu i uspostavi nezavisnost Republike Srpske povlačenjem iz državnih institucija i uspostavljanjem nezavisnih vlasti na teritoriji RS bude uspešan, njegove posledice će se osetiti daleko van granica BiH, uključujući i teške posledice za spoljnu politiku EU i proces proširenja“, navode EU parlamentarci u pismu.

Oni u tom kontekstu pitaju da li Komisija smatra da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH, može li se očekivati detaljna interna inspekcija kako bi se utvrdilo da li su njegovi postupci u skladu sa njegovom ulogom komesara za susedstvo i proširenje, preneo je Tanjug.

U pismu se postavlja i pitanje kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da osigura da se zaključci Dejtonskog sporazuma, čiji je EU potpisnica, ne krše.

Navode i da ako Dodikov poduhvat da razbije državu i uspostavi nezavisnost RS povlačenjem iz državnih institucija i uspostavljanjem nezavisnih vlasti na teritoriji RS bude uspešan, „njegove posledice će se osetiti daleko izvan granica BiH, sa teškim posledicama po spoljnu politiku EU, kao i proces proširenja“.

Kao neutralna strana sa značajnim uticajem, Komisija, ističu, ima ključnu ulogu u osiguravanju da se zaključci Dejtonskog sporazuma poštuju na obe strane i da se u BiH uspostavi mirna koegzistencija oba entiteta koja pogoduje razvoju i rastu.

„Međutim, ne dele sve zemlje članice EU ove ciljeve. Naširoko se izveštava da sadašnja mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju da nastavi svoju političku strategiju u podeli BiH, o čemu svedoči nedavna podrška Mađarske RS-u od 100 miliona evra, neposredno pre ovogodišnjih opštih izbora u BiH”, navodi se još u pismu.

Parlamentarci, dalje, podsećaju i na interni dokument EU u kojem šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izveštava nadređene o Varheljijevim sastancima sa Dodikom.

„Nepotrebno je reći da predstavnici Evropske komisije ne smeju izgledati kao neko ko udovoljava separatistima i na taj način deluju izvan svog mandata suprotno zvaničnoj politici EU koja se odnose na region Zapadnog Balkana. Ako se dovede u pitanje nepristrasnost i neutralnost Komisije, krhka geopolitička ravnoteža odmah postaje ugrožena. U tom kontekstu, želimo da pitamo da li Komisija smatra da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati ​​detaljnu internu inspekciju kako bi se utvrdilo da li su njegovi postupci kompatibilni s njegovom ulogom komesara za susedstvo i proširenje?“, stoji u pismu.

Foto: Beta

 

Komesar za proširenje mogao bi se zbog ovog dokumenta uskoro naći pred najmanje jednim disciplinskim postupkom?

“Pokrenula sam proces za usmeno pitanje na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, na sednici naredne sedmice, na kojoj bi poslanici Evropskog parlamenta imali priliku pritisnuti Komisiju da sprovede internu istragu kako bi se utvrdilo da li je Varheljijevo ponašanje kompatibilno s protokolom Komisije i ulogom komesara uopšteno”, kaže poslanica Evropskog parlamenta iz Mađarske Katalin Čeh, koja je inicirala raspravu u Evropskom parlamentu na ovomesečnom zasedanju, na kome bi se raspravljalo šta to Varhelji radi i čiju ustvari politiku vodi.

Čeh ističe da se, paralelno, razmatra i opcija da se Varhelji pozove pred Veće za spoljne odnose (AFET) Evropskog parlamenta i da ga tu saslušaju. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija