• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

20.01.2022

07:00

BRITANCI STOJE IZA PUČA U CRNOJ GORI?! Krivokapić je slepo ispunjavao sve što od njega traže, ali... NIJE ZADOVOLJIO! ĐUKANOVIĆ JE NJIHOV IGRAČ!

Balkan

BRITANCI STOJE IZA PUČA U CRNOJ GORI?! Krivokapić je slepo ispunjavao sve što od njega traže, ali... NIJE ZADOVOLJIO! ĐUKANOVIĆ JE NJIHOV IGRAČ!

Podeli vest

Šta je Britancima i Amerima u Crnoj Gori bilo važno? Da ostane priznanje Kosova. Da se Podgorica ne zbliži sa Beogradom i Moskvom. Da vojskica Crne Gore, kao pion NATO, bude tamo gde je rasporede. Sve ovo je Krivokapićeva vlada poslušno obezbeđivala. Ni jedan faul nije napravila... Ali...

Zašto se sada odjednom lansira manjinska vlada! Pa da bi nosila istu štafetu, a opstanak treba da joj obezbeđuje Đukanović. Znaju u Londonu kako se to radi.

Britanske obaveštajne službe, objašnjavaju stručnjaci za bezbednost, godinama su prisutne u Crnoj Gori. London ima paničan strah od Rusije, a Krivokapić im ne uliva poverenje da će svim silama udariti na Moskvu onda kada to zapad od njega zatraži.

- Oni koji godinama i decenijama vladaju u ex-YU državama mnogo su uložili u lobiranje na Zapadu kako bi sačuvali svoje pozicije. Zauzvrat su Zapadu ponudili bezuslovnu saradnju. London, koji je dobio svojevrsnu tapiju na ove prostore, ne želi da rizikuje i na svaki signal da bo moglo doći do razvoja situacije koja im ne odgovara reaguje žestoko. Ne treba iskljuliti mogućnost da se ti upravi sada dešava u Crnoj Gori - ističi sagovornici Informera.

Njima je u interesu povratak DPS i Mila Đukanovića, koji je pod njihovom apsolutnom kontrolom. Pre svega zbog "putera na glavi" (čitaj kriminala u koji je i on i njegova stranka, pa i porodica uključena), pa je slepo poslušan i ispunjava sve naloge.

ŠTA SE DEŠAVA?! RUSIJA EVAKUIŠE SVOJE DIPLOMATE IZ UKRAJINE?! Svi se plaše najgoreg scenarija - Moskva odbija da kaže zašto to radi...

Da u svemu ima i te kako prstiju Londona i Zapada pokazuje i saopštenje Ambasade Velike Britanije u CG. Ambasadorka Karen Medoks je brže-boljev poručila kako će Ujedinjeno Kraljevstvo raditi i podržavati vladu u Crnoj Gori sa kojom ima zajedničke interese i u oblastima gde dele vrednosti.

- Stoga možemo da radimo sa sadašnjom Vladom, a radili bismo i sa budućom, ukoliko bude delila naše interese i vrednosti - rekla je Medoks "Vijestima" komentarišući predlog o formiranju manjinske Vlade.

Foto: Printskrin video

EKSPRESNO PODRŽALA PUČ U CRNOJ GORI Karen Medoks, ambasadorka Londona u CG

Ona je kazala, da ako poslanici, koji predstavljaju narod Crne Gore koji je za njih glasao, slobodno pristanu na formiranje nove koalicije, onda je to njihov demokratski izbor.

- To je demokratija na delu. Politika treba da bude dinamična, treba imati prostora za razlike, ali takođe treba da postoji dijalog i kompromis da se ide napred. To je slučaj sa sadašnjom vladom, a slično bi bilo i kada bi se formirala nova manjinska vlada - poručila je Medoks.

Najnovija politička dešavanja u Crnoj Gori govore to da je inicijativa URA znači povratak DPS na ovaj ili onaj način, kaže profesor Savo Marković za Sputnjik.

- DPS se vraća na vlast, ne kroz odškrinuta vrata već širom otvorena vrata, jer se nijedan značajan zakon u Skupštini neće moći doneti bez glasova poslanika DPS, pa će oni ucenjivati tu manjinsku vladu sa rešenjima koja će odgovarati DPS. Dakle, neće biti obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, neće se doneti zakon o poreklu imovine, a ja mislim da neće biti ni promena u specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i da će Milivoj Katnić i dalje biti glavni specijalni tužilac. Dakle, DPS, ovim potezom URA dobija sve ono što je izgubio na parlamentarnim izborima 30. avgusta - smatra Marković.

On ističe da celokupna vladajuća koalicija i vladajuća skupštinska većina nije bila na visini zadatka, nije bila dostojna istorijskog trenutka i šanse koja joj se nezasluženo ukazala.

- Velika vremena su za velike ljude - primećuje Marković i dodaje da se sada može slobodno reći da Crnoj Gori od demontaže Demokratske partije socijalista nema ništa.

Foto: In4s

Podsetimo, Skupštini Crne Gore dostavljena je inicijativa za smenu aktuelne vlade, koju su podneli poslanici GP URA Dritana Abazovića, inače, potpredsednika u izvršnoj vlasti, i deo opozicionih partija.
       
U inicijativi se navodi da je provera podrške parlamenta Vladi "jedan od osnovnih postulata savremene demokratije".
       
Inicijativa je usledila nakon što je koalicija Crno na bijelo, na čijem čelu je Abazović zatražila formiranje manjinske vlade, u kojoj neće biti kadrovi Demokratskog fronta i opozicione Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.
       
Za izglasavanje nepoverenja je navedeno pet razloga među kojima je da je predsednik vlade Zdravko Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu, kako navode, ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

(VIDEO) SVET NA NOGAMA, SPREMA SE PAKAO, MOŽE LI SRBIJA OSTATI IZVAN OVOGA?! Veliki reset - plan otimanja prirode od globalne elite!

      
- Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od jednog dela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri - navodi se u inicijativi, objavljenoj na sajtu Skupštine Crne Gore.

Sve ovo je, dodaje se, dovelo u pitanje efikasan rad parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

Krivokapić je, međutim, odgovorio inicijativom za smenu Abazovića, a na njegovo mesto (potpredsednika Vlade) predložio ministra finansija Milojka Spajića.

Pritom je ocenio da je manjinska vlada, koju predlaže deo parlamentarnih subjekata, prevara, ukazujući da je rešenje da se proširi rad vlade i poveća broj ministarstva.

On smatra da postoje dva prirodna rešenja - unapređenje rada Vlade i, najpoštenije, vanredni parlamentarni izbori u maju zajedno sa lokalnim izborima.

Foto: Printskrin video

      
Krivokapić priznaje da je politička situacija u Crnoj Gori turbulentna, što je rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da celi svet zavisi od njih.
       
- Crna Gora se nalazi u neprilici isključivo zbog političkih lidera koji ne žele da snose odgovornost, a ne dozvoljavaju da stručni pojedinci preuzmu odgovornost - rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

KRAGANOV: NATO JE RAK, METASTAZE SE ŠIRE, A HIRURšKA INTERVENCIJA BILA BI... Najgore što SAD mogu da urade jeste da nam poklone Ukrajinu u ovom stanju!

U međuvremenu, budući premijer Dritan Abazović, ako mu prođe puč, planira da napravi vladu bez Srba, sa tri potpredsednika i 18 ministarstava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija