• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

05.03.2022

07:24

Članovi Kongresa pozivaju SAD na veći angazman na Balkanu!

Balkan

Članovi Kongresa pozivaju SAD na veći angazman na Balkanu!

Podeli vest

Članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su pismo kojim se administracija predsednika Džozefa Bajdena poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu

Pismo je na Tviteru objavila članica Predstavničkog doma iz Nevade Dina Tajtus. U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu, prenosi Glas Amerike.

"Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebalo bi da bude prioritet za Sjedinjene Države, dok nastojimo da učvrstimo savezništva širom Evrope i suprostavimo se širenju i uticaju autokratskih režima, uključujući one iz Rusije i Kine", navode potpisnici pisma.

Oni takođe izražavaju zabrinutost da "izostanak normalizacije odnosa Srbije i Kosova ugrožava stabilnost šireg regiona" i ističu da to pitanje zahteva momentalnu pažnju, prenosi VOA.

Članovi Kongresa ističu da su podjednako zabrinuti zbog, kako kažu, malignog uticaja Moskve i Pekinga koji se povećava na Zapadnom Balkanu i "preti da poništi godine međunarodnog rada na podršsci otpornim demokratijama".

"Oklevanje nekih članica EU da prime nove članove podstaklo je evro-skepticizam širom regiona i postoje nagoveštaji da su neki građani spremni da žrtvuju demokratiju zarad brzih rešenja kojima se poboljšava njihova ekonomska situacija", konstatuju potpisnici pisma.

"Verujemo da SAD moraju da pošalju snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku sveta da su spremne da snažno podrže demokratske vrednosti i promovišu ulogu regiona kao strateškog partnera u transatlantskim odnosima", navode članovi Kongresa.

Oni su predložili nekoliko stavki na koje bi SAD trebalo da se fokusiraju, a među njima su povećanje investicija i regionalne integracije, podršku proširenju Evropske unije i promociji dijaloga Beograda i Prištine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija