• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug

25.03.2022

13:14 >> 13:41

EVROPA STRAHUJE OD GLADI, CRNA GORA ČEKA ODLUKU SRBIJE! Nadaju se da će biti izuzeti od zabrane izvoza žita, brašna i ulja!

pexels.com

Balkan

EVROPA STRAHUJE OD GLADI, CRNA GORA ČEKA ODLUKU SRBIJE! Nadaju se da će biti izuzeti od zabrane izvoza žita, brašna i ulja!

Podeli vest

Crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović izjavio je da je Crna Gora poslala Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije, ali i da paralelno traže alternative na drugim tržištima

Prema njegovim rečima, potrebe Crne Gore za pšenicom su oko 50.000 tona za šest meseci, uključujući i potrebe za mlevenje u brašno, a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti period.

- Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilo-litara. Sve ovo na šestomesečnom nivou - rekao je Stijović.

Ministar je za podgoričke Vijesti rekao da je razgovarao sa srpskim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

- Očekujemo odluku Vlade Srbije. Nadamo se da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom sledeće nedelje - kazao je Stijović.

Vlada Srbije je 10. marta usvolila uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda koja se odnosila na žitarice i brašno, a sedam dana kasnije tom uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje.

Foto: Reuters

Stijović je rekao da paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rešenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, ako eventualno dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i problem počinje da se javlja u pekarskom sektoru.

Za te ponude, naveo je, cena je nešto viša i komplikovanija je logistika.

- U svakom slučaju robe ima na tržištu i sada se radi na logistici i ceni. Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, poverenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i željeznicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obe države - istakao je Stijović.

BONUS VIDEO:

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar

pre 2 godine

Da se ja pitam, dao bih vam k.... Dosta ste zabijali nož u leđa Srbiji. Isto tako i Makedoncima i Albancima. Izvezite samo brašno bilo gde ali njima ne

Lala od Banata

pre 2 godine

Šta to bi bračo Crnogorci. Gde je Milo da nas osudi za sve i svašta. Došlo vreme da nema leba pa pomagajte pa čemo posle da vas pljujemo i vas i vašu Crkvu. Eto turizma pa neka je sa srečom i Milom !!! Štače vama Srbi i paradajz turizam mi Crnogorci čemo NATO turiste.

Bane

pre 2 godine

Milogorcima samo poslati užad da se povešaju!!!

Dragacevac

pre 2 godine

I kao po obicaju, glupi Srbi uvek daju.Nikada mi Srbi necemo se nauciti

Milan

pre 2 godine

Da nije Srba u Crnoj Gori, rekao bih, pošto stalno pljujete po Srbiji, obratite se sada Bajdenu i Stoltenbergu za žito, brašno, ulje i ostalo.

Aca1

pre 2 godine

Sto sada ne psujete srbiju sto sada trazi od nas jer srbija daje naj nizu cene crna gora moze da kupi od nemacke ali samo transit od 1500km bi kostalo 3 puto vise nego samo roba a cene robe 5 do 6 puta vise ne blefirajte Nema ti vi zato pare da kupite na drugo mesto kada albanija bosna bugarska makedonija moli srbiju da bi imali leba i hranu sada vam dobro srbija i ko je sada bedna drzava srbija ili ostali celi balkan

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija