• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.04.2022

17:30

ZAPAD RUŠI DODIKA?! Brisel i Vašington razrađuju KOMPLEKSNU OPERACIJU!

Printscreen

Balkan

ZAPAD RUŠI DODIKA?! Brisel i Vašington razrađuju KOMPLEKSNU OPERACIJU!

Podeli vest

Brisel i Vašington razrađuju kompleksnu operaciju uklanjanja s vlasti srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, rekao je za Sputnjik izvor blizak Evropskoj spoljnopolitičkoj službi

Kako se navodi, glavni razlog pokretanja takve kampanje protiv Dodika je njegov nezavisni stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, istrajni otpor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu, i generalno široke srpske višestranačke koalicije da se BiH, makar i delimično, pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.


Stav koji je zauzeo Milorad Dodik u suprotnosti je sa orijentacijom Zapada da se Moskva potpuno izoluje na celom evropskom kontinentu, kao i da se Balkan potčini isključivo zapadnim interesima, koji uključuju elministanje takozvanih „spoljnih“ igrača – Rusije i Kine. Zbog toga se uporni Dodik, koji vodi sopstvenu politiku neusaglašenu sa Zapadom, „kažnjava“ kako se ostali u jugoistočnoj Evropi ne bi usudili da budu u prijateljskim odnosima sa Rusijom.


Prema raspoloživim informacijama, kao instrument uticaja planirano je pokretanje kampanje „crnog pi-ara“ protiv Milorada Dodika uz izmišljene optužbe za korupciju, kako bi se postepeno potkopala njegova reputacija lidera i zaštitnika interesa srpskog naroda u BiH.

Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dodatna poluga pritiska trebalo bi da budu takozvana „bonska ovlašćenja“ tzv. visokog predstavnika u BiH koji, prema poimanju Zapada, daju tom protektoratu neograničene mogućnosti, sve do smene vrha vlasti u zemlji. Treći element antisrpskog plana predviđa opciju da snage bosanskih obaveštajnih službi, koje su pod potpunom kontrolom zapadnjaka, uhapse Milorada Dodika, koristeći mogućnosti snaga Evropske unije u BiH koje se nalaze u zemlji u okviru operacije „Altea“ za osiguravanje vojnih aspekata Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.


Mandat operacije „Altea“ izdat je u ime Saveta bezbednosti UN, koji prati situaciju u BiH u skladu sa poglavljem VII Povelje UN (Pretnja međunarodnom miru i bezbednosti). Mandat se produžava na godišnjoj osnovi na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH koja se održava u jesen, obično u novembru. Podsećamo, da bi se donela takva odluka potreban je i glas Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti. Moskva je više puta stavljala do znanja da aktivnosti operacije „Altea“ u BiH treba da budu potpuno depolitizovane i ograničene isključivo na dejtonska pitanja.


Sada, kada su zapadne zemlje skoro udvostručile vojni kontingent EUFOR-a u BiH, na 1.100 ljudi, i kada su prebacile u zemlju dodatnu vojnu tehniku koja je počela redovno da se pojavljuje na ulicama zemlje i da uliva strah njenim stanovnicima, budućnost operacije „Altea“ sa mandatom UN-a našla se pod velikim znakom pitanja.


Kako ocenjuje izvor Sputnjika, u Briselu su se zaigrali u svojoj težnji da na svaki način eliminišu sa scene nepoželjne političare iz BiH koji pokazuju nezavisnost od direktiva iz Evropske unije i Vašingtona. Takva linija u potpunosti se uklapa u njihovu upornu politiku centralizacije i unitarizacije višenacionalne države BiH na osnovu većine jednog naroda – Bošnjaka.

Foto: Printscreen You Tube

Sve se to dešava na štetu prava Srba kojima Dejtonski sporazum garantuje ravnopravnost i široka ustavna ovlašćenja. Po zamisli Zapada, status Srba, a ujedno i Hrvata, u novoj „demokratskoj“ Bosni i Hercegovini treba da se svede na položaj obespravljenih nacionalnih manjina – takozvanog „civilnog stanovništva“. Evidentna je želja Brisela i Vašingtona da osiguraju etničko čišćenje BiH, da stvore neprihvatljive uslove za dalji život Srba i Hrvata u BiH i da ih primoraju da je napuste. A zemlju žele silom da uvuku u NATO, da joj prekinu komunikaciju sa iskonskim partnerima, a pre svega sa Rusijom.


Balkan se nalazi pred novom seobom naroda, novim prekrajanjem sudbina i to putem najgrubljeg kršenja međunarodnog prava i gaženjem temeljnih nacionalnih interesa balkanskih naroda.
Prema mišljenju sagovornika, Zapad uporno teži formiranju nove geopolitičke stvarnosti u regionu, zone svog isključivog uticaja, ne zazirući od najprljavijih metoda uticaja. Kao i uvek, cenu će morati da plate balkanski narodi, jer Zapad, naravno, ni ne razmišlja o njihovim interesima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija