• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rtrs

21.04.2022

21:46

CELA REPUBLIKA SRPSKA PORUČILA! Ne pristajemo na ucene! (Video)

Balkan

CELA REPUBLIKA SRPSKA PORUČILA! Ne pristajemo na ucene! (Video)

Podeli vest

Nećemo dozvoliti da nam stranci kroje kapu. Dosta nam je uplitanja stranih faktora – poruke su građana širom Srpske dan nakon velikog skupa “Sloboda”. Organizatori i danas glasno kažu – odmaknite se od Republike Srpske, pustite nas da živimo sa svojim komšijama i ne doprinosite destabilizaciji BiH

Oko 20 hiljada ljudi sa Trga Krajine poslalo je poruku Kristijanu Šmitu da srpski narod ne pristaje na ucene niti dirigovanja. Gotovo da nije bilo lokalne zajednice iz koje tokom dana nisu pristizali autobusi.

Iz prijedorske Boračke organizacije, odakle je i potekla inicijativa za skup podrške, kažu da nema komada zemlje u Republici Srpskoj koji nije krvlju natopljen i zato se ne sme dozvoliti da se krčmi njena imovina.

- Republika Srpska nije poklonjena nikome, stvorena je životima 23 hiljade saborca, drugova... Ovom prilikom poručujem: Odmaknite se od Srpske, pustite nas da živimo sa našim komšijama, nemojte biti tutori koji ne misle ništa dobro Republici Srpskoj - naglasio je Zoran Predojević iz Boračke organizacije grada Prijedora.

Na samovolju međunarodnog protektorata građani Srpske odgovorili su mirno i dostojanstveno. Skup “Sloboda” protekao je bez ijednog incidenta, a policija Srpske odgovorno je obavila svoj deo posla. Angažovana je i Specijalna antiterotistička jedinica sa oklopnim vozilima Despot. Iako je ranije najavljeno prisustvo snaga EUFOR-a, na jučerašnjem skupu nisu uočeni.

- Bili ste svi prisutni, ne znam da li ste igde uslikali pripadnike EUFOR-a u uniforrmi. Nisu bili vidljivi. A, da li je neko od njih bio eventualno u civilu? Svi koji su želeli da prisustvuju skupu mogli su da dođu na bilo koji način - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. 

Poziv boračke organizacije odbile su sve opozicione partije osim DNS-a. Danima su iznosili kritike i zanemarivali činjenicu da je u pitanju nestranački javni skup organizovan od onih koji su stvarali Republiku Srpsku, a licitiralo se i sa brojem okupljenih. 

Da li je shvatio značaj jučerašnjeg skupa, vapaj govornika da je srpsko jedinstvo sada potrebnije nego ikad, lider SDS-a Mirko Šarović precizno ne odgovara. Pred medijima se ponovo obrušava na vlast Republike Srpske.

- Sada nam svima ostaje da se nosimo sa onim što je doneo Šmit. Svi moramo uložiti napore da vidimo kako ćemo izaći iz krize. Uveren sam da vlast nema rešenje - rekao je Šarović.

A kakvo rešenje nudi Mirko Šarović? Da li možda razgovor sa Šmitom, kao Draško Stanivuković, ili da se o imovini Srpske razgovara u Parlamentu BiH, osim u Narodnoj skupštini?

- Mislim da svaki političar u ovoj situaciji treba da zna šta radi. Ovo nije udar na jednog političara, ovo je udar na institucije i na imovinu Republike Srpske. Ko god misli da dođe u poziciju da vlada i uređuje, mora tako da se ponaša i drugačije ne može biti - naglasio je politikolog Vojislav Savić.

Sa opozicijom, gotovo u istom trenutku, stizale su osude iz Sarajeva. Nisu se bavili porukama skupa, već brigom za bezbednost Kristijana Šmita.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija