• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vecernji.hr

22.04.2022

10:12

MILANOVIĆ U JASENOVCU ŽESTOKO NAPAO PLENKOVIĆA: On je udbaš druge generacije!

Balkan

MILANOVIĆ U JASENOVCU ŽESTOKO NAPAO PLENKOVIĆA: On je udbaš druge generacije!

Podeli vest

U Jasenovcu se danas obeležava 77. godišnjica proboja logoraša iz najvećeg ustaškog koncentracionog logora, a hrvatski predsednik Zoran Milanović je u obraćanju javnosti posle odavanja počesti žrtvama ponovo napao premijera Andreja Plenkovića

Milanović je sa delegacijom podno spomenika Kameni cvet položio cveće i kamenčiće, a zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi biti na komemoraciji s članovima Vlade jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima".

- Plenković je po svemu udbaš. Moram ih tako nazivati, oni to zaslužuju. Za mene je Plenković udbaš druge generacije. To je sve skupa jedno dno, to se ovde danas okuplja u 10 sati. Bio sam premijer, znam kako se može manipulisati. Premijer je jedan lažov. Ponoviću. Nakon one huljske, udbaške provokacije Plenkovća i njegovog klana, ja ne mogu i neću drugačije zvati svakoga ko legende Domovinskog rata dovede u vezu s Udbom... Da mi jedan sin rezervnog majora KOS-a sad govori da je jedan Gotovina udbaš, e pa nećeš, matere ti...Takve ću osobe zvati udbašima. Kad mi netko govori o živcima, moji su dosta ledeni većinu vremena. Voleo bih da nisu - kazao je Milanović.

Komemoracija u Jasenovcu održana je u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je 600 logoraša krenulo u proboj, a od njih je preživelo oko 100. Počast se odaje svim stradalima, kao i preživelim logorašima.

Počast žrtvama Jasenovca danas odvojeno odaju predsednik Hrvatske Milanović, a zatim predsednici Sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a, navodi Hina. Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac.

Iz Koordinacije jevrejskih opština ranije je potvrđeno da će u Jasenovac ići sledeće sedmice, a da današnjoj komemoraciji neće prisustvovati pošto vlast još nije zabranila ustaške simbole.

Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor i logor smrti na području kvinslinške NDH. Ustaše su ubistva Srba, Jevreja i Roma na lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i u povezanim logorima vršili na najmonstruoznije načine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija