• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

01.05.2022

14:52

PROTESTI U REGIONU ZA PRVI MAJ! Praznik rada obeležen demonstracijama radnika i sindikata (VIDEO)

Prinskrin Youtube/BHRT

Balkan

PROTESTI U REGIONU ZA PRVI MAJ! Praznik rada obeležen demonstracijama radnika i sindikata (VIDEO)

Podeli vest

Na Međunarodni praznik rada održani su protesti u regionu, a sindikalne organizacije upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugoženu egzistenciju, rad na crno i druge probleme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (S S SH) protestnim maršom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" ove godine u Zagrebu, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, vratio se obeležavanju Međunarodnog praznika rada i tradicionalnom izlasku na ulice, prenosi Index.hr.

Na protestu su tražene veće plate, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

"Niska cena rada u Hrvatskoj je prošlost. Hrvatski radnici ne žele više da rade za niske plate, a to je jasno i poslodavcima koji sve teže pronalaze radnike, ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolnim zemljama, pa nam sada dolaze radnici iz dalekog Nepala, Filipina i Indije. Uskoro ni njih neće biti. Neće biti nijedne zemlje iz kojih će poslodavci i agencije moći da dovode radnike. Hrvatska svoje tržište rada ne može da gradi na stranim radnicima i niskoj ceni rada," rekao je predsednik SSSH Mladen Novosel.

Pod sloganom "Dostojanstveni kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH", rudari su danas u Sarajevu organizovali prvomajsku protestnu šetnju tražeći usaglašen kolektivni ugovor i druga prava. Noseći zastave Bosne i Hercegovine i rudarske simbole okupili su se na platou Železničke stanice, odakle su krenuli prema Vladi Federacije, a zatim i Elektroprivredi BiH, prenose Nezavisne.

Predsednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić je poručio da su rudari spremni na pregovaravčki proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

U organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je ispred spaljene zgrade SodaSo u Tuzli održan prvomajski protest, na kojem se okupila tek manja grupa građana, a kako bi ukazali na loš položaj pre svega radnika, a zatim penzionera i mladih. Okupljeni građani su rekli da nije vreme za slavlje, već za bunt i svrgavanje vlasti koja je građane zavila u crno, a od radnika napravila robove, prenosi Klix.ba.


"Kada vidimo kako divljaju cene mislim da nemamo šta da slavimo. Građani moraju izaći na ulicu jer je ona jedino rešenje. Mi političare, koji su nas zaveli u crno, možemo jedino na ulici da pobedimo, odnosno one face koje gledamo punih 30 godina. Oni nam tri decenije sisaju krv, uništili su naše firme i živote te ih moramo pomesti i pozatvarati", rekao je predsednik sindikata Sakib Kopić.

Savez sindikata Severne Makedonije poručio je na protestu ispred vlade u Skoplju da je strpljenju došao kraj i da više neće da čekaju, a da zahtevi sindikalaca treba da budu razmotreni i ispunjeni.

Vicepremijer Fatmir Bitići koji je prisustvovao skupu zajedno sa ministarskom za rad i socijalnu politiku Jovankom Trenčevskom, rekao je da ne treba zaboraviti da su radnici na prvom mestu i da je ljudski kapital ispred svega, preneo je Plusinfo.

Trenčevska je rekla da su sindikat i vlada zajedno u borbi za unapređenje radničkih prava. Predsednik sindikata Severne Makedonije Darko Dimovski poručio je da radnici ne mogu biti robovi sedam dana u nedelji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija