• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/istraga ba

06.05.2022

17:29

Optužnica u slučaju "Dobrovoljačka" vraćena na doradu!?

Balkan

Optužnica u slučaju "Dobrovoljačka" vraćena na doradu!?

Podeli vest

Sud BiH vratio je optužnicu u predmetu "Dobrovoljačka" na dalje procesuiranje

Podsećamo, Tužilaštvo BiH je pre deset dana podiglo optužnicu protiv deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine koji su navodno počinjeni tokom napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Podsećamo tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem aprila podiglo je optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka", a istragom je obuhvaćeno 11 osoba, potvrđeno je Radio-televiziji Republike Srpske.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine zbog napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada je ubijeno sedam vojnika i više od 20 ranjeno, a 207 zarobljenih bilo je izloženo fizičkoj torturi.

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Јusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno je ponovno otvaranje istrage. Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

U Dobrovoljačkoj ulici 2 i 3. maja ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija