• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.05.2022

14:11

(VIDEO) Cvijanović: Republika Srpska ima dva Dana pobede - 9. maj i 9. januar

Tanjug/Strahinja Aćimović

Balkan

(VIDEO) Cvijanović: Republika Srpska ima dva Dana pobede - 9. maj i 9. januar

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da Republika Srpska ima, slavi i obeležava dva Dana pobede, a to su 9. maj i 9. januar

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska stvorena i odbranjena da se stradanja iz Drugog svetskog rata nikada više ne bi ponovila.


"Dan kada je osnovana Republika Srpska jeste dan pobede nad oživelim i nikada do kraja poraženim fašizmom. Nismo im dozvolili da završe ono što su počeli pet decenija ranije. Zahvaljujući Republici Srpskoj ostali smo i opstali na svojim ognjištima. Naša je obaveza da je čuvamo i sačuvamo za generacije koje dolaze. Želimo da njihova budućnost bude manje bremenita od naše prošlosti. Da budu svoji na svome i da zajedno sa drugima žive u miru i slobodi", istakla je ona.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Željka Cvijanović


Ona je naglasila da je srpski narod ustao protiv nacizma i fašizma onda kada se za to plaćala najskuplja cena.


"Stojimo i danas, uvek spremni da se odupremo ideologijama zla iz prošlosti, ali i sadašnjosti. Kao i svake godine, i ovog 9. maja stojimo ponosno, visoko uzdignutog čela, slaveći slobodu i sećajući se onih koji su nam tu slobodu podarili", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci na obeležavanju 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.


Predsednica Republike Srpske je dodala da Republika Srpska danas obeležava Dan pobede nad fašizmom i iskazuje ogromno poštovanje prema hrabrim oslobodiocima i hrabrom narodu koji se digao protiv zla koje je pretilo celom čovečanstvu.


"Sećamo se onih koji su Hitleru rekli 'ne' u vreme kad se cela Evropa gušila pod nacističkom čizmom. Ponosno stojimo, jer Vermaht i SS trupe nismo dočekivali pesmom, cvećem i ovacijama, na ulicama i trgovima. Ponosni smo i zato što smo od početka bili na pravoj i pravednoj strani istorije. Nismo čekali ishod da bismo se pridružili pobednicima, već smo se borili protiv onog za šta smo nepogrešivo znali da je zlo. Oni koji jesu, danas olako dele etikete fašizma, jer njegovu jezivu oštricu nisu ni osetili", istakla je Cvijanović.


Nažalost, navela je ona, ima i onih koji i dalje nastoje zamaskirati razmere štete i patnje koju je ta mračna ideologija nanela ljudskom rodu. "Utoliko je veća naša nacionalna i civilizacijska dužnost da se odlučno suprotstavimo svim oblicima istorijskog revizionizma. Naše organsko protivljenje ideologiji zla jasno smo iskazali kroz dva antifašistička pokreta. Na oltar slobodnog čovečanstva položili smo stotine hiljada života. Nismo pitali za cenu, iako je ona bila stravična. Mi danas stojimo ponosno i zbog naše svetinje - Republike Srpske. Živela sloboda, živela Republika Srpska", naglasila je Cvijanović, prenosi RTRS.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragoljub

pre 1 godinu

Srbi nemaju ni jednu pobedu a najmanje one i 1945,pogledajte samo populaciju Srba posle te velike nazovi pobede,svuda su isterani i prognani,ubijani i ponizavani,brzo ce se ona njihova nebaska ostvariti,pridruzice se Indijancima,los pas dovede vuka u tor,vidimo skupili vukove i veceras u beogradskom pasaluku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija