• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.05.2022

17:32

"Srbi se nisu borili za BiH, već za NEZAVISNU Republiku Srpsku! Dodik stavio tačku: Oni su vekovima SVOJI NA SVOME!

printscreen

Balkan

"Srbi se nisu borili za BiH, već za NEZAVISNU Republiku Srpsku! Dodik stavio tačku: Oni su vekovima SVOJI NA SVOME!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da se Srbi nisu borili za BiH, već za nezavisnu Republiku Srpsku u kojoj su vekovima svoji na svome

Komentarišući izjavu Željka Komšića da BiH danas "nije onakva za kakvu su se borili", te da se nisu borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, Dodik je u izjavi za Srnu rekao da "nosilac muslimanskog ratnog odlikovanja ''zlatnog ljiljana'' zaboravlja da se svi narodi u BiH nisu borili u građanskom ratu za ono za šta se on borio i za šta je u tim borbama bio odlikovan".

"Srbi i Hrvati sasvim sigurno nisu ginuli za centralizovanu državu u kojoj bi važilo pravilo jedan čovek jedan glas, i u kojem bi Bošnjaci po prirodi stvari bili dominantna i nacionalna i politička struktura. Entiteti i kantoni su i nastali da bi se i Srbi i Hrvati osećali ravnopravno u BiH, a mehanizmi koji im obezbeđuju ravnopravnost nisu mehanizmi blokada, kako ih Komšić vidi, već mehanizmi koji garantuju da u BiH niko ne može biti preglasan, zbog čega je i izbio građanski rat 1992. godine", istakao je Dodik.

Foto: BN printscreen

Željko Komšić


On je naglasio da kreatori Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao dela tog sporazuma nisu dali za pravo Komšićevim ratnim ciljevima i zbog toga i jesu u Ustav ugradili mehanizme zaštite od preglasavanja.

"Sve dok Komšić u tim mehanizmima vidi instrumente blokade, a ne zaštitu ravnopravnosti, sedi nelegitimno u Predsedništvu i predstavlja bošnjački narod na mestu hrvatskog člana, BiH će tavoriti ovako kako tavori. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to je ne sprečava da bude i demokratska i građanska, ali je problem što Komšić građansko poistovećuje sa centralizacijom BiH, koja je u proteklih 30 godina mimo Ustava i sprovođena", rekao je Dodik.

Sve dok, kaže, Željko Komšić u Srbima i Hrvatima vidi agresore i tuđe ekspoziture, a ne narode koji vekovima žive u BiH i imaju ista prava na nju kao i Bošnjaci, BiH će trčati za svojim repom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija