• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.05.2022

20:20

SRBI, UZBUNA, BRITANCI NEŠTO OPASNO SMERAJU U BOSNI?! Treniraju muslimanski deo vojske, aktivirali su i mudžahedine... SVE ZBOG RUSA, A ONDA I...

Balkan

SRBI, UZBUNA, BRITANCI NEŠTO OPASNO SMERAJU U BOSNI?! Treniraju muslimanski deo vojske, aktivirali su i mudžahedine... SVE ZBOG RUSA, A ONDA I...

Podeli vest

Kada Velika Britanija uređuje Oružane snage BiH i dovodi ih u vezu sa suzbijanjem ruskog uticaja ona ne samo da zanemaruje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum već nastavlja tamo gde su njeni prethodnici stali - demonstrirajući protektorski, diktatorski i otvoreno okupatorski stav

Pomoć u donacijama i obuci pripadnika Oružanih snaga BiH ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras objasnila je nesebičnom brigom za zemlju izloženu ruskom uticaju, a opravdanje za strepnje vezane za sigurnost BiH pronašla je u istoriji.

- Istorija nas uči da popuštanje nije rešenje za agresiju. Agresiji se moramo suprostaviti akcijom i snagom i zato radimo sa našim saveznicima na tome da podržimo Ukrajinu i da osiguramo da Putin tamo bude poražen - poručila je Elizabet Tras.

Ideologizovan i propagandni pristupu kome je sklona Elizabet Tras, komentariše Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

- Radi se o osobi koja nema šire ni istorijsko ni geografsko znanje nego se prosto drži jedne ideologizovane matrice koja je politički podobna i poželjna u javnom diskursu njene zemlje kako bi opravdala interesne aktivnosti svoje države i njene politike na određenim geografskim prostorima, u ovo slučaju na prostoru BiH".

Neprimereno pojednostavljivanje

Iako nema nikakvih dokaza o ruskom malignom uticaju već institucionalnoj blokadi funkcionisanja BiH, Velika Britanija, uveren je Gajić, ovim pokazuje da želi da podrži jednu stranu nasuprot druge dve, pronalazeći za to istorijska opravdanja.

- Ona ne vidi da je udaljenost rubnih područja Ukrajine od rubnih područja BiH 700, 800 kilometara. Rusija je prisutna u BiH sa svojim diplomatskim predstavništvom kao i u drugim zemljama- Latinskoj Americi, Africi ili Dalekom istoku. Rusija ima svoje stavove, pozicije i interese ali ne mogu se unutrašnji odnosi u BiH između konstitutivnih naroda objašnjavati prisustvom ili odsustvom ruskog uticaja. U političkom, istorijskom, kulturološkom smislu takav vid uveličavanja i pojednostavljivanja je neprimeren".

Treninzi sa devastiranom armijom

U prilog pravilnom razumevanju istorijskog iskustva, politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora podseća da je Velika Britanija imala negativnu ulogu u mnogim događajima na ovim prostorima, a poslednjih 30 godina i kao glavni faktor destabilizacije BiH.

Određujući ko, gde i kako treba da trenira Oružane snage BiH, Britanija demonstrira svoju moć, zanemarujući ključnu činjenicu da treninzi koje vode britanski vojni stručnjaci ne služe ničemu jer je, objašnjava Kozomora, armija BiH potpuno neopremljena i devastirana.

Pokušaj da saradnju sa Oružanim snagama BiH objasni potrebama suzbijanja ruskog uticaja, Kozomora smatra promašenim, jer, kaže, u BiH svi znaju da maligni uticaj širi Velika Britanija, a nikako Rusija.

- Bespredmetno je pričati da je Britanija kadra da poništi ruski politički, ekonomski i na kraju krajeva prijateljski odnos sa RS, pa sa Sarajevom koje je najveći potrošač ruskog gasa u BiH.

Imaginacijom o nekakvom ruskom malignom uticaju Britanija pokušava da opravda podršku, smatra Gajić, jednoj strani, bošnjačkoj, na direktnu i nespornu štetu druge dve strane.

- Radi se o nekome ko zapravo prenebregava realan istorijski i kulturološki kontekst na tom prostoru zarad svojih interesnih ciljeva. To je verovanje o nadmoći gole sile i pritisaka u spoljnoj politici čemu su pribegavali Nemci uoči Prvog i Drugog svetskog rata".

I mudžahedini na obuci

Izjavu britanske ministarke, po mišljenju stručnjaka za terorizam Dževada Galijaševića, treba tumačiti u ključu nedavno završene obuke britanskih specijalaca i Oružanih snaga BiH ali i činjenice da je britanska obaveštajna služba sa centralom u Bristolu još početkom rata devedestih bila uključena u obučavanje muslimana okupljenih oko mudžahedinskih formacija.

- Paralelno sa ovom vrstom obuke, još u toku rata, američka vlada je ovlastila, paramilitarnu organizaciju MPRI (Military Professional Resources Inc) da muslimansku i hrvatsku vojsku obučava kroz posebno osmišljen programski sadržaj i operaciju koja je dobila jedinstven naziv Opremi i obuči.

Foto: Printskrin/Fotoilustracija

U BiH ima na hiljade midžahedina, samo čekaju da ih neko aktivira i haos može da...

Ova vrsta obuke, princip naoružavanja i opremanja primenjivan je, navodi, na vojsku muslimansko-hrvatske federacije sve do integracije vojnih potencijala i formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH, u januaru 2006.

- Praktično, Oružane snage su kroz složene programe NATO alijanse u BiH ali i kroz britanske operacije, poput operacije „Padobran", prošli isti put kojim su išli i Ukrajinci posle 2014.godine. Britanci možda planiraju vojno-obavještajne provokacije koristeći matricu o velikoj ruskoj prijetnji kako bi srušili politički i ustavni položaj Republike Srpske, Dejton, ali i fizički uklonili najvažnije nosioce institucionalnih ovlaštenja".

Značaj britanskog aranžmana

Demonstracija sile koju ilustruje izreka Sila Boga ne moli, u diplomatiji se, rezime je promišljanja Sputnjikovih sagovornika, nije pokazala uspešnom i pouzdanom, naročito kada postoje ljudi, narodi i pozicije koje su istorijski i kulturološki duboko utemeljene da bi neko mogao da ih obriše golom upotrebom sile.

U tom kontekstu treba, uvereni su, tumačiti i značaj britanskog aranžmana u BiH.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djurdja

pre 1 godinu

Maligni uticaj Velike Britanije na Balkanskom poluostrvu traje preko 150 godina. Mnogo ratova je na ovim prostorima zakuvano u njihovoj malignoj politici.

Rokii

pre 1 godinu

Imate li ikakvog drugog stručnjaka osim tog budalaša đevde ?

Milan

pre 1 godinu

Opet da se dižemo, a šta naš predsednik Vučić kaže? Da se dižemo ili ne?

kinez

pre 1 godinu

PUN JE KUREC VAS I RUSA.KOME SU ONI SRECU DONIJELI JA MU JEBEM MATER ZA SVA VREMENA.AKO DODJETE U BOSNU PONOVO RATOVATI E OVOGA PUTA NECE BITI RS KOJA JE NAPRAVLJENA NA GENOCIDU! ! ! !

Baća

pre 1 godinu

Dakle, Britanci opet smrdljare po Bosni. Pa, ništa novo. Dok ne dobiju preko p....A zna se i od koga.

Luka

pre 1 godinu

Engleska politika je svugde u svijetu izazivala napetosti ,unosila razdore i pripramalai ratove.Tesko zemlji u koju zakoraći njezina diplomacija.Pa Pič je imenovan i poslan u Bosnu da izvidi i pripremi teren za ovo šo se dešav danas i što će uslijediti.Isto rade i na Kosovu.Engleska politika je politika zla i nevolja.

Hogar

pre 1 godinu

Bosanski svetosavci su doprinijeli tome da danas skoro nestaju u BiH! Jedno veliko hvala treba da kažu Miletu Ronhilu u Vučku!

Boskos

pre 1 godinu

Eliminisati sve ruske agente i špijune a onda uništiti republiku smrdsku po sistemu spržena zemlja.Dati šansu ,,traktorijadi" prije toga a ko neće onda...osveta za genicid

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija