• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/nezavisne.com/glas srpske

31.05.2022

12:24

PREKO DRINE PO ULJE I ŠEĆER!

Pixabay

Balkan

PREKO DRINE PO ULJE I ŠEĆER!

Podeli vest

Stanovnici Zvornika i drugih okolnih mesta u Republici Srpskoj sve masovnije prelaze Drinu da bi nabavili osnovne životne namirnice koje su u Srbiji, zahvaljujući ograničenim cenama, znatno jeftinije nego u tamošnjim marketima

U prodavnicama u Malom Zvorniku i Loznici kilogram šećera košta oko 1,50 KM, a u Zvorniku dve KM. Takođe, za litar ulja u Srbiji treba izdvojiti nešto više od tri marke, dok se u Srpskoj ne može kupiti ispod 5,5 KM.

Velike cenovne razlike uočavaju se i kod drugih proizvoda poput hleba, brašna i mleka, a sve to je više nego dovoljan razlog desetinama građana Zvornika da svakodnevno pređu u Srbiju, obave kupovinu i uštede koju marku u kućnom budžetu, prenosi Glas Srpske.

Potvrđuje to predsednik Udruženja penzionera u Zvorniku Brane Mihajlović koji tvrdi da 90 odsto ove populacije kupovinu osnovnih životnih namirnica obavlja po prodavnicama u Malom Zvorniku.

"Dva hleba u Malom Zvorniku koštaju 70 dinara, što je oko 1,20 KM, a kod nas se jedan ne može kupiti za manje od 1,50 KM. Mlečni proizvodi su jeftiniji za dvadesetak odsto, a znatno su niže i cene povrća, rasada, brašna, kao i gotovo svih drugih namirnica. Odlaskom u Mali Zvornik samo po dva litra ulja pravi se solidna ušteda, što je penzionerima od velike koristi", kaže Mihajlović i dodaje da stanovnici Zvornika godinama kupuju u Malom Zvorniku te da je ograničenje cena šećera, brašna, ulja, mleka i svinjskog mesa koje su vlasti Srbije uvele početkom godine, samo omasovilo te odlaske.

U redovne nabavke "preko granice" već mesecima odlazi i Zvorničanka M. I., zahvaljujući čemu mjesečno uspije uštedjeti i do stotinu maraka.

Foto: Shutterstock

Po šećer u Srbiju

"Otkako je Srbija ograničila cene redovno kupujem hranu u Malom Zvorniku, i ne samo ja već i moji prijatelji. Naši trgovci su preterali sa poskupljenjima, a budući da odlazak u Srbiju za nas ne predstavlja dodatni trošak, jer prelazimo preko pešačkog mosta u centru grada, uštedimo finu sumu. Za novac koji nam ostane bolje da platimo račune nego da ga damo lokalnim trgovcima", ispričala je ova Zvorničanka.

Predsednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine Jovan Vasilić ističe da, iako i ovaj semberski grad graniči sa Srbijom, za sada nema masovnijih odlazaka po osnovne životne namirnice te da se radi o sporadičnim slučajevima.

"Razlika koja postoji u ceni hrane nije posebno velika da bi se isplatio prelazak granice. U ovoj krizi ljudi kalkulišu, vode računa o svakom feningu pa tako kad se uračuna potrošeno gorivo na odlazak, čekanja na granici, a plaća se i prelazak mosta oko tri KM, ne isplati se ići po dve kile šećera ili brašna", navodi Vasilić.

Prelazak u Srbiju, prema njegovim riječima, dobra je računica samo nakupcima koji se bave preprodajom robe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija