• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/radio sarajevo

01.07.2022

11:45

"Moguć NATO blickrig u BiH!"

Pixabay

Balkan

"Moguć NATO blickrig u BiH!"

Podeli vest

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji je učestvovao na samitu NATO u Madridu, izjavio da će se sa završetkom ukrajinske krize neke stvari promeniti

- Dakle, moguće je da dođe do preraspodele nekih globalnih odnosa. Svakako BiH će postati članica NATO . Može se desiti da to bude čak blitzkrigom, na iznenađenje mnogih. A može se desiti da ćemo se, ipak, morati dogovoriti i naći kompromisno rešenje, na koji način, u smislu interoperabilnosti, opreme... Ali i saveznici su spremni da pomognu - rekao je Podžić za Radio Sarajevo.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno da je u Završnoj deklaraciji Samita NATO od 22 tačke - u dve spomenuta BiH. On je rekao i da je BiH u Madridu ravnopravno stavljena u bezbednosnu arhitekturu odbrane Evrope u aktuelnoj krizi, zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a.

- Da se na nas računa kao na ozbiljnog partnera, kao ravnopravnog člana NATO-a po pitanju trenutne krize. Kao što žele da pomognu ove zemlje koje su neposredno ugrožene, u blizini sukoba Rusije i Ukrajine (što je klasična agresija), i BiH su stavili u taj program. Mi smo već aplicirali za 13 programa kroz Oružane snage BiH (OSBiH). Svi su, bezrezervno, dali maksimalnu podršku. Daće nam sredstva, što je jako dobro s obzirom na sve ove naše budžetske krize - naglašava ministar odbrane BiH.

Druga snažna poruka je mogući ruski veto u Savetu bezbednosti UN u pogledu produženja Misije EUFOR-a, kaže Podžić.

- Tu je, takođe, izražena snažna podrška BiH. Svi su rekli da saveznici već spremaju odgovor u slučaju da se to desi. Biće spremni da to preuzmu taj proces. Definitivno će se bez ikakvog razmatranja NATO odmah uključiti. Dakle, u slučaju da neko uloži veto u novembru, NATO će preuzeti odgovornost za BiH. Izvori za to postoje i Dejtonski mirovni sporazum i Berlin Plus dogovor. Tako da, vidimo da je to pitanje duboko razmatrano - poručio je.

Na pitanje šta će se tačno desiti ako Rusi, ipak, ulože veto na Misiju EUFOR-a, Podžić ističe:

- One nisu izložene na radnoj večeri. Ali, toliko sam uveren od svih ministara da su saveznici spremni da odgovore u slučaju da se pojavi taj veto. Video sam da to nije neka fraza, već da se nešto radi. Američki sekretar Ostin je pojasnio da je sve to legalno. To je regulisano u Dejtonu, a dograđeno u Berlin Plusu. Tako da nema mogućnosti bilo kakvih blokada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Daneee

pre 1 godinu

Pa ovo lojavo govno treba ubiti pod hitno on podstice rat u drzavi

Spasko

pre 1 godinu

zemlje Bricsa na celu sa Rusijom i Kinom da pod hitno otvore vojne baze u Republici Srpskoj i na Kosovu radi uspostavljanja mirovnih misija na Balkanu .

Zoran

pre 1 godinu

Duboko podeljenja zemlja koja ne funkcionise. Bosnjaci smtraju da im citava BiH pripada i tako se i ponasaju. ''Ministar'' nije rekao sta se moze desiti ako R.Srpska na pristane da BiH udje u NATO? To ga ocigledno ne interesuje. Naravno, ''kolonija'' BiH mora da radi ono sto joj se naredi u Londonu, Berlinu. Zato i kazemo da je najbolja opcija podela, svako na svoju stranu pa se vi gospodo Bosnjaci uclanjujte u sta hocete i radite sta hocete. Ovako nama namecete svoje, mi se branimo, a svi zajedno tonemo sve dublje i teze zivimo jer nasi ministri samo idu i klimaju glavam po belom svetu. Strasno !!!

ISTINA

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako RS ne proglasi nezavisnost i zvanicno zatrazi pomoc Ruske federacije,tu nesto nije u redu.Doslo je do zida!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija