• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

02.07.2022

14:01

PATRIJARH PORFIRIJE U BRATUNCU:  Ovo mesto je svetinja, najpriličnije bi bilo da svi kleknemo i zaćutimo

Tanjug/Miloš Milivojević

Balkan

PATRIJARH PORFIRIJE U BRATUNCU: Ovo mesto je svetinja, najpriličnije bi bilo da svi kleknemo i zaćutimo

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde je služio parastos za stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču, da je ovo mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.

Patrijarh je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog podjednako gleda na svakog čoveka, prenela je RTRS.

"Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja - mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo", rekao je Porfirije.

On je rekao da se u stradanjima odmerava granica koja deli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi pođednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

"Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo", ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti i da je jedino Bog sudija.

"Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi", rekao je patrijarh i naveo da postoje ljudi koji beže od ovakvih mesta jer žele da sude.

On je naveo da su ova stradalništva mesta gde, kako je rekao, rasuđujemo sami o sebi. Patrijarh Porfirije služio je danas parastos za stradale Srbe kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju. Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija