• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

10.07.2022

17:52

PADA DRITANOVA VLADA, ĐUKANOVIĆ GA RUŠI ZBOG DILA SA SPC! Šta sada, Abazović ostaje premijer samo uz podršku Fronta i Demokrata, a to baš i nije realno?!

Fotoilustracija/Tanjug

Balkan

PADA DRITANOVA VLADA, ĐUKANOVIĆ GA RUŠI ZBOG DILA SA SPC! Šta sada, Abazović ostaje premijer samo uz podršku Fronta i Demokrata, a to baš i nije realno?!

Podeli vest

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je danas da je Vlada Crne Gore izgubila podršku te stranke zbog, kako se tvrdi, napuštanja evropske agende. Politički analitičari ističu da Abazović ostaje premijer samo uz podršku Fronta i Demokrata Alekse Bečića a to baš i nije realno

U saopštenju posle sednice Predsedništva DPS-a, na kojoj je raspravljano o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, kako se ocenjuje, "suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC".

DPS smatra da je Vlada time nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore i da je takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa proevropske politike, a umesto toga, bespotrebno i autodestruktivno, potencirane stare podele u Crnoj Gori.

U saopštenju se ocenjuje da je time ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

Navodi se da će DPS, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtevaju širi politički konsenzus.

DPS smatra da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom "izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata" i da njegova sadržina, kako se navodi, "značajno ugrožava državne interese Crne Gore" i dodaje da je on pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga ta stranka nema pravo da pređe bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

U saopštenju se dodaje da je DPS, kako bi bio izbegnut današnji scenario, više puta upozoravala da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, ali da je iskazano, kako se navodi, "neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom i nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

DPS ukazuje da je zato Predsedništvo stranke jednoglasno odlučilo da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika da u toku naredne neđelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

Iz Vlade Crne Gore u petak je zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

 Političli analitičari istilu da Abazović ostaje premijer samo uz podršku Fronta i Demokrata Alekse Bečića, a to baš i nije realno?!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Vlada treba da padne jer nije legitimno izabrana.izbori su pravo rešenje.srpska pravoslavna crkva u crnoj gori je svoj na svome i niko ne može da joj ospori i uskrati temeljni ugovor.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija