• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

23.08.2022

21:03

OTKRIVEN DOKUMENT SDA O NAPADU NA SRPSKU, TRAŽE POMOĆ SAD, BRITANIJE I EU! Izetbegović sprema haos u BiH, računa i na pomoć nekih Srba!

Balkan

OTKRIVEN DOKUMENT SDA O NAPADU NA SRPSKU, TRAŽE POMOĆ SAD, BRITANIJE I EU! Izetbegović sprema haos u BiH, računa i na pomoć nekih Srba!

Podeli vest

Osim što su Srbija i Hrvatska, iako garanti, optuženi za nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, politike SNSD-a i HDZ-a ocenjene su destruktivnim

Stranka demokratske akcije svojim funkcionerima podelila je dokument u kojem pozivaju Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Evropsku uniju da intervenišu u BiH. U dokumentu su destruktivnim ocenjeni SNSD i HDZ, a Srbija i Hrvatska da pomažu, kako su naveli, svoje satelite u BiH. Zvaničnici Republike Srpske ističu da je cilj islamizacija BiH i da SDA zamišlja budućnost bez konstutitivnih naroda, navodeći da je riječ o destruktivnoj politici.

Dokument koji dele funkcionerima SDA ogolio je istinu o željama njenih predstavnika kada je riječ o uređenju BiH. Osim što su Srbija i Hrvatska, iako garanti, optuženi za nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, politike SNSD-a i HDZ-a ocenjene su destruktivnim. Predlaže se i izmena ovlašćenja pojedinih funkcija u Republici Srpskoj.

- Kako bi se rešila kriza u Bosni i Hercegovini, kojoj je uskraćena demokratija poput one u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije koji imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum - stoji u dokumentu SDA.

Ovo nije prvi put da SDA otvoreno istupa s antiustavnim viđenjem situacije u BiH, ali nije ni prvi put da izostaje reakcija zapadnih ambasada koje se oglašavaju i za teme lokalnog karaktera, ako dolaze iz Republike Srpske.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik ističe da se ideološka politika SDA svodi na islamizaciju i da je nedopustiva izmena Ustava koja bi vodila ka građanskom uređenju BiH.

- Žele da mimo toga naprave novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe u kojima bi zaštita bila garantovana od njih kojima ništa ne možete verovati. BiH je propala zemlja i najbolje bi bilo da se vratimo izvornom Dejtonu ili da se raziđemo - istakao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglašava da to nije dobar put za građenje dobrih odnosa u regionu ali i u BiH.

- Bilo bi dobro da je SDA neko ko promoviše zajednički život na način u kojem se neće uzurpirati od nekoga nešto pa govoriti o zajedničkom životu, nego da ste neko ko može da se pridrižava onoga što je rekao Dejtonski sporazum. Bolje bi bilo da ulože snagu i energiju u to kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvatima u BiH umesto da stalno prave neke planove koji izlaze izvan okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onoga što treba da omogući normalan život - naglasaila je predsednica Srpske.

Foto: Fotoilustracija

Izetbegović igra opasno igru, Srbi neće nasaesti, a ni Hrvati

Stavovi iz dokumenta SDA nisu novost, kao ni činjenica da su na tragu ciljeva i tzv. građanskih stranaka u Federaciji. Ipak, saradnja i sa jednima i drugima predstavlja političku realnost, kaže lider SDS-a Mirko Šarović.

- Naša saradnja nije ni sa čim ozvaničena niti je iskušana izuzev nekih političkih pitanja u Predstavničkom domu i to je reko bih korektno ali nedovoljno da bi sada pravili saveze i nerado ih pravimo pred izbore. Naši ključni partneri, rekao bih u ovom trenutku su samo stranke u Federaciji i to moram da istaknem. Mi ne razmišljamo i nije nam u glavi našoj razmišljanje o tome da sada negdje biramo ili se javno izjašnjavamo o onome čiji će izbor biti Federacija - dodao je Šarović.

Za zvaničnike Srpske je simptomatično to što predstavnici SDS i PDP-a ne komentarišu poteze SDA. Ovakva politika je, dodaju, istrošena i propala.

- Da su mu ključni saradnici ljudi iz Federacije? Neverovatno. To liči na Mirka Šarovića, nisam iznenađena. Meni su ključni saradnici u svim mojim poslovima kojima se bavim građani Republike Srpske. Birani smo na području Srpske, tu polažemo račune svojim građanima i tu smo obavezni da radimo svoj dio posla, a u zajedničkim institucijama BiH u obavezi smo da ne zaboravimo gdje smo izabrani - istakla je Cvijanović u Šipovu.

- Čuli smo poslednjih dana i priče predsednika DNS Nenada Nešića da je sa liderom PDP Branislavom Borenovićem i Šarovićem bio pozvan da na nivou BiH razgovara o koncipiranju nove vlasti. Što se mene tiče, ne treba se boriti za vlast na nivou BiH koja je propala jer su dominantni centri moći u odlučivanju u Srpskoj - dodao je Dodik.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Cvijanović i Dodik neće dozvoliti da se bilo ko igra saa sudbinom Srpske

Za predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića posebno je uznemirujuća tvrdnja Bakira Izetbegovića da se Bošnjaci moraju boriti za ono za šta su se izborili i za ono što nisu u poslednjem ratu, dodajući da SDS i PDP kao da nisu čuli poruke predsednika SDA.

- Nakon ovih izjava očekujem da se SDS i PDP vrate kući i shvate da su se Srbi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu borili da se Banjaluka pita, a ne da Sarajevo odlučuje o našoj sudbini. To bi bilo dovoljno da se nadamo boljim vremenima ako zabludela braća ne budu i dalje sledila instrukcije iz centara koji, kako reče Bakir Izetbegović, podržavaju viziju i borbu Bošnjaka", poručio je Špirić.

Na cirkularno pismo SDA reagovali su i u Hrvatskom narodnom saboru. Navode da SDA reklamira pohod u neizvesno stanje, da je riječ o promašenim političkim stavovima i da su pokazali da su zapravo oni glavi faktor destabilizacije u BiH.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija