• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

29.08.2022

17:48

SRBIJA NEĆE ODUSTATI! PLENKOVIĆU, U PRAVO SE RAZUMEŠ KO MARA U... Optužnica protiv hrvatskih pilota za masakr srpske dece za Zagreb ne postoj! PAMETNOM JASNO!

Beta Daniel Kasap/printscreen

Balkan

SRBIJA NEĆE ODUSTATI! PLENKOVIĆU, U PRAVO SE RAZUMEŠ KO MARA U... Optužnica protiv hrvatskih pilota za masakr srpske dece za Zagreb ne postoj! PAMETNOM JASNO!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zlocine tokom akcije "Oluja" za Hrvatsku kao predmet ne postoji i da se taj stav neće menjati

- Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država od strane državljana drugih država za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir - rekao je hrvatski premijer na Bledskom strateškom forumu.

Naveo je i da postoji međunarodna instanca, bivši Haaški sud i današnji Rezidualni mehanizam i da stoga ne dolazi u obzir da Srbija „kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju" pretenduje da bude država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota "u vreme Domovinskog rata", prenosi Hina.

Dodao je da Srbija „jako, jako dobro mora da se suoči sa svojom prošlošcu i ulogom devedesetih godina".

O eventualnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića bivšem ustaškom logoru Jasenovac Plenkovic je rekao: „o tom potom".

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je ovog meseca optužnicu protiv cetvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zlocin nad civilima tokom akcije "Oluja".

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 1 godinu

Treba mu reci mada je on toga svestan da postoji RATOVANJE koje je odredjeno izvesnim propisima i postoji IZIVLJAVANJE u ratovanju koje ne podpada u propise ratovanja , kroz istoriju su se neki uglavnom izivljavali prilikom "ratovanja" i to bas najvise nad Srbima ali i Jevrejima i Romima . Da li je neko naredo ovim pilotima da se izizvljavaju nad civilima u Izbeglickoj koloni ili su se to oni izmedju sebe dogovorili da se malao "nasale" sa Srpskom decicom , starcima i ostalim izbeglicama i nihovim jadima koje su opet oni izazvali u genocidnom proterivanju Srba sa svojih ognjista .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija