• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji

03.10.2022

01:25

IZBORI U BIH I RS! SRPSKU ČEKA DUGA NOĆ! DODIK SE OGLASIO POSLE TVRDNJE TRIVIĆ DA JE ONA PREDSEDNICA SRPSKE! Imam više od 25.000 glasova prednosti, to je dovoljno za pobedu!

Tanjug/Fotoilustracija

Balkan

IZBORI U BIH I RS! SRPSKU ČEKA DUGA NOĆ! DODIK SE OGLASIO POSLE TVRDNJE TRIVIĆ DA JE ONA PREDSEDNICA SRPSKE! Imam više od 25.000 glasova prednosti, to je dovoljno za pobedu!

Podeli vest

SNSD i PDP imaju različite rezultate. Partija Miloradad Dodika tvrdi da lisder te stranke vodi i da će biti opet predsednik Srpske. Iz PDP odgovaraju, nije istina, Trivić je osvojila više glasova. Štaviše, Trivićka je proglasila pobedu

U Bosni i Hercegovini juče u sedam sati otvoreno je više od 5.900 birališta, na kojima su građani birali predstavnike na svim nivoima vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Na 9. opštim izborima učestvovalo je 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada. 

CIK BiH saopštila da je izlaznost 50 odsto.

Oglasio se Dodik, tvrdi da ubedljivo vodi

Kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ima više od 25.000 glasova prednosti u odnosu na kandidata PDP-a Jelenu Trivić, što je dovoljno za pobedu.

Dodik je u obraćanju članstvu u stranačkim prostorijama u Banjaluci rekao da su što se tiče SNSD izbori su bili fer. 

- Rezultati su takvi da je SNSD postigao svoj maksimalni i odličan rezultat. Željka Cvijanović je pobedila. Na mestu predsednika republike mi smo na nedostižnom mestu. Razlika je nedostižna, u ovom trenutku ne mogu ni sam da kažem da li je pobeda izvesna, pa ću sačekati zvanične rezultate. Naša konkurencija se ne ponaša kako treba - istakao je Dodik i dodao:

- Zadovoljan sam i srećan i što se mene tiče, ja sam pobedio. Razlika je nedostižna i samo raste. Na kraju očekujem da će razlika između mene i moje konkurencije biti oko 40.000 u moju korist. Željka je ostvarila veliki i značajni rezultat. Ovaj dan je bio miran i dostojanstven, ovo je bilo za pouku mnogima, nemoguće je da se kaže da je bile neka špekulacija - kaže Dodik.

Ko je predsednik Srpske saopštiće CIK u devet sati

Jelena Trivić već priča kao predsednica Srpske. SNSD jasan, ubeđeni su da će pobednik biti Milorad Dodik. Iz CIK nisu želeli da otkriju ko je novi predsednik Republike Srpske - presudiće danas u devet

PDP je proglasio pobedu Jelene Trivić za predsednika Republike Srpske, na osnovu 72,3% prebrojanih glasova. Iz ove stranke tvrde Jelena Trivić ima razliku koja je nedostižna i koju je nemoguće stići. Prema podacima Izbornog štaba Partije demokratskog progresa, Jelena Trivić ima 51,20%, a Milorad Dodik 48,7% glasova.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević odgovara da kada je reč o izborima za predsednika Republike Srpske još rano za proglašenje pobede, ali da je siguran da će pobednik biti kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

On je istakao je da PDP nema nikakav kredibilitet da se bavi politikom, s obzirom na to da su proglasili pobedu pre zvaničnih rezultata.

- Jelena Trivić je proglasila pobedu, ali ja mogu da kažem da su oni izgubili svaku vrstu kredibiliteta da se bave politikom. Kod nas su rezultati takvi da je Milorad Dodik osvojio 213.000 glasova, a Trivić 180.000 glasova. I kod nas je slavlje. Narod u RS je odabrao Milorada Dodika, a ne Kristijan Šmit - istakao je Kovačević.

S druge strane, Jelena Trivić se već predstavlja kao predsednica Srpske i poručuje da je ovo pobeda naroda i kako će biti predsednica svih građana.

- Za sve ima mesta pod ovom zastavom. Obračunaćemo se sa korupcijom i kriminalom. Ovo je tek početak pobeda - poručila je ona i dodala da je ovo  pobeda naroda i ovo treba biti pobeda za RS.

- U toj trci smo bili gospodin Dodik i ja. Bila je jako teška i naporna kampanja, a verovala sam u Boga i u narod Republike Srpske. Narod je uspeo da prosudi šta je dobro i šta nije. Ja ću biti predsednica svih građana Republike Srpske. Pred zastavom Republike Srpske ima mesta za sve. Pratićemo politiku Beograda i njenu politliku i nikada nećemo raditi protiv nje. Naš glavni cilj je da ekonomski osnažimo RS i da sačuvamo narod Republike Srpske - rekla je Trivić.

Trivić je prema podacima PDP, na osnovu 72,3% prebrojanih glasova, dobila 236.560 glasova, a Dodik 225.265. Razlika je oko 11.200 glasova.

Iz CIK nisu želeli da otkriju ko je novi predsednik Republike Srpske. 

Centralna izborna komisije BiH saopštila je na konferenciji za medije, da će sutra u 9 sati reći ko je predsednik Republike Srpske.

Iz CIK je rečeno da se jako sporo unose podaci te da uprkos tome što je proglašavaju pobede, još ne mogu da iznesu tačnu informaciju.

PDP slavi pobedu Jelene Trivić, SNSD tvrdi, Dodik ima više glasova! 

 

Izborna noć u Srpskoj postaje sve dramatičnija. U PDP slave pobedu Jelene Trivić za predsednika Srpske. Istovremeno, iy SNSD poručuju da je Milorad Dodik već na 54 odsto osvojenih glasova   

Šef Izbornog štaba PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je Jelena Trivić pobedila na izborima za predsednika Republike Srpske.

- Trenutna prednost Jelene Trivić u odnosu na Milorada Dodika, na osnovu 40 odsto prebrojanih glasova, iznosi oko 14.000 glasova - istakao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Iz SNSD tvrde da na osnovu obrađenih oko 51 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 54 odsto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Jelena Trivić oko 45 odsto.

 

SNSD i PDP tvrde da pobeđuju, čeka se CIK! 

Na 800 prebrojanih biračkih mjesta od ukupno 2.237, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio je 91.057 glasova. Kandidat PDP-a Jelena Trivić osvojila je 74.533 glasa, podaci su iz SNSD-a.

Iz PDP-a, pak, tvrde da Trivićeva vodi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je na konferenciji za novinare da je na uzorku od 184.730 prebrojanih glasova ili 29,5 odsto sa čitavog nivoa Republike Srpske, Trivićeva osvojila 98.624 glasa ili 53,1 odsto.

Prema podacima SNSD, a na obrađenih 75 odsto biračkih mjesta, kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila oko 240.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 160.000 glasova.

Cvijanović na pragu pobede, opozicija tvrdi, vodimo u Banjaluci!

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je SNSD blizu proglašenja pobede kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.
Kovačević je naveo da je obrađeno 65 odsto biračkih mesta i da je Cvijanovićeva osvojila više od 200.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 130.000 glasova.
Kada je riječ o izborima za predsednika Republike Srpske, Kovačević je rekao da je obrađeno manje glasova, ali da na osnovu prebrojanih 18 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 57 odsto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Jelena Trivić oko 40 odsto.

Izborni štab Ujedinjene Srpske: Lider stranke Nenad Stevandić rekao je da izvesna pobjeda kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović. I Iz DEMOS tvrde da njihovi podaci ukazuju na ubedljivu prednost kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.
Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je nedostižna prednost kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Izborni štab SDS poručuje da u Banjaluci vode kandidati opozicije.

Trivić potukla Dodika u Stričićima

Na prvoj konferenciji za novinare PDP-a Igor Crnadak rekao je da su u ovoj stranci uvereni u pobedu Jelene Trivić za predsednika Republike Srpske.

- Pred nama je istorijska noć i ne postoji način da se ovaj trend promeni i da Jelena Trivić ne postane novi predsednik Republike Srpske - rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Crnadak je naveo da je na biračkom mjestu Stričići Trivićeva osvojila 82 glasa, a Dodik 76 glasova.

 Prema njegovim riječima, PDP se "neće smiriti dok ne bude odgovorao svako ko je krao na izborima"

Dodik tvrdi, vodimo i ja i Željka Cvijanović

Lider SNSD i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik objavio je na Tviteru da, na osnovu 5.000 prebrojanih glasova, ima prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz PDP-a na današnjim izborima.

Dodik je na Tviteru naveo i da kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović vodi u trci za srpskog člana Predsedništva BIH.

- Na 5.000 prebrojanih prednost u moju korist je 2.200 glasova. Željka Cvijanović vodi više od 8.000 glasova - napisao je Dodik.

On je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako prati rezultate glasanja.

 

 

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević rekao je da je na osnovu oko 150 obrađenih biračkih mesta na današnjim izborima vidljiv trend podrške kandidatu te stranke za srpskog člana Predsedništva BiH Željki Cvijanović.

On je u izjavi za RTRS dodao da na osnovu pet odsto obrađenih biračkih mesta u trci za presednika Republike Srpske vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

- Ono što možemo da primetimo je da će izlaznost biti manja nego 2018. godine, ali uvereni smo da će SNSD izboriti ubedljivu pobedu i to na svim nivoima. Takvi su nam svi podaci i izveštaji sa terena - rekao je Kovačević.

Uhapšen nasilnik

Muškarac koji je udario predsednika biračkog odbora u mostarskom naselju Humi je uhapšen, rekao je predsednik Gradske izborne komisije Mario Čuturić.

Deset prijava zbog izbornih nepravilnosti policiji Brčko distrikta

Policija Brčko distrikta je do 17 časova primila 10 prijava koje se odnose na ometanje ili kršenje izbornog procesa, te postupila po njima, rekla je portparol Policije Dževida Hukičević.
Hukičevićeva je saopštila da je policija o svim prijavama informisala Izbornu komisiju Brčko distrikta, kao i Operativni štab „Opšti izbori 2022" sa sedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH.
Ona je ponovila da su policijski službenici raspoređeni u blizini biračkih mesta i da po pozivu predsednika ovih tela pružaju traženu pomoć.

U Banjaluci do 15 sati glasalo 42,75 odsto birača

Na području Banjaluke do 15 časova glasalo je 42,75 odsto birača od 194.193 registrovanih, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Dubravko Malinić.

Na birališta je izašlo 80.839 građana.
Malinić je istakao da glasanje protiče uobičajeno, bez značajnijih problema.

Manja izlaznost nego na prethodnim izborima

Izlaznost od 35 odsto do 15 sati na izborima u BiH manja je nego na prethodnim izborima 2018. godine. Tada je do 15 sati na birališta izašlo 2,2 odsto građana više, odnosno 37,2 odsto.

MUP RS: Zabeleženo šest incidenata do 15 sati 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 11 do 15 časova zabeleženo je šest incidenata odnosno kršenja pravila i procedura u vezi sa izbornim procesom u Republici Srpskoj.
MUP RS navodi da je u Istočnoj Ilidži uočena osoba koja je nosila naočare za snimanje, dok je druga koristila olovku sa kamerom. U Šekovićima je osoba koja je dovezla nepokretnog glasača sugerisala toj osobi za koga da glasa. U Bijeljini se jedna osoba lažno predstavljala kao policajac, tražeći ličnu kartu jednoj ženi. U Doboju su aktivisti jedne partije prijavili da je napadnut posmatrač OEBS-a, ali je on policajcima negirao da je bilo napada. MUP RS navodi i da je u Zvorniku na sat vremena prekinuto glasanje na jednom biračkom mestu, jer član komisije nije dozvolio građaninu da glasa, jer ga je prepoznao kao osobu koja je već izlazila na glasanje. Nesporazum je rešen kada su stigli članovi Gradske izborne komisije, navode iz MUP RS.

Velika izlaznost u Hercegovini

U Trebinju je do 15 časova glasalo 13.887 birača ili 46 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji.
Izlaznost na izborima u Bileći do 15 časova bila je 46,07 odsto i glasao je 4.571 birač, a izbori se odvijaju regularno i bez problema, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji, nakon što su obišli sva biračka mesta.
U Gacku je do 15 časova glasalo 55,62 odsto ili 4.462 glasača, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije Ljubomir Beštić.
On je rekao da je na izbornom mestu u Brljevu evidentirana rekordna izlaznost od 73 odsto, te napomenuo da se glasanje u Gacku odvija bez problema.
Izlaznost u Ljubinju do 15 časove iznosila je 47 odsto i glasalo je 1.486 građana, dok je u Berkovićima bila 50 odsto, a glasalo je 813 birača, rečeno je u izbornim komisijama u tim opštinama.

Napadnut predsednik biračkog odbora u mostarskom naselju

Na biračkom mestu u mostarskom prigradskom naselju Humi napadnut je predsednik biračkog odbora, a intervenisala je i policija, rekao je predsednik Gradske izborne komisije Mario Čuturić.
On je rekao da su se pojavila trojica muškaraca koja ne glasaju na tom biračkom mestu, te da je jedan od njih udario predsednika biračkog odbora.
Čuturić je naveo da je intervenisala policija i da je nakon kraćeg prekida glasanja, izborni proces nastavljen.

Mladenci došli da glasaju na dan venčanja

Stanovnici Banjaluke Danko Trtić i Tamara Savić došli su na glasanje na dan svog venčanja. Mladenci kažu da su „na današnji dan izabrali jedno drugoi da im je dužnost da izaberu i onog ko će njih predstavljati naredne četiri godine".
„Mi smo svadbenu salu zakazali pre godinu dana i tada nismo bili svesni da je to baš na dan održavanja izbora", kazali su mladenci.
Kako su dodali, tek pre nekoliko meseci su shvatili da je venčanje na dan izbora, te su tada odlučili da će između crkvenog i opštinskog venčanja da ispune svoju građansku dužnost.

Žena preminula na biračkom mestu, uhapšeni članovi biračkog odbora

Uhapšeno pet članova biračkog odbora u Novom Gradu, nađeni označeni glasački listići.
Biračko mesto u sarajevskom naselju Grbavica privremeno je zatvoreno jer je osamdesetogodišnja žena preminula, nakon što je imala epileptični napad na ulazu u to biralište. Na licu mesta su bili i Hitna pomoć i policija, lekari su pokušali da spasu ženu, ali nakon sat vremena reanimacije ona je preminula.

Građani biraju 518 predstavnika između 7.743 kandidata

Biračka mesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati, a rad pojedinih će bio je produžen za onoliko koliko je tokom dana iz bilo kog razloga glasanje bilo privremeno prekinuto.
Građani biraju 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.
Građani biraju tri člana Predsedništva BiH, po jednog iz redova tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
visocica 1662

pre 1 godinu

dodik ga je popusio do filtera jebala mu je trivicka znanje

Sini

pre 1 godinu

Toliko koliko je Dodik narodu dobar. Vreme je da se prestane hvaliti i samo o njemu pisati. Jer ipak i da pobedi, pola Rs je bilo protiv njegovog vodenja i bahacenja raznog. Treba i drugu stranu saslusati i prihvatiti. Pa valjda taj narod tamo zna ko je za njih isto dobar, nisu odma izdajnici i placenici.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija