• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.10.2022

18:17

PLENKOVIĆ SE PRAVI LUD I BLESAV! Za hrvatskog premijera optužnica Srbije - ne postoji!

AP/Tanjug

Balkan

PLENKOVIĆ SE PRAVI LUD I BLESAV! Za hrvatskog premijera optužnica Srbije - ne postoji!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je suđenje četvorici hrvatskih pilota, po optužnici Beograda za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995., za Hrvatsku "nepostojeći proces" i "farsa", a ako budu osuđeni" za njih ta presuda ne postoji"

Kako je prenela Hina, Plenković ne pridaje nikakvu važnost pripremnom rocištu u postupku koji je danas poceo i odmah je odložen za 16. novembar, jer za Zagreb "taj proces ne postoji".

Smatra, navode, "nebitnim" što do danas nije u Hrvatsku stigla optužnica.

- To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji - rekao je Plenković.

Srbija sama donese zakon da proširi svoju jurisdikciju, pokreće proces za, kako kaže, navodna dela pocinjena izvan teritorija Srbije od ljudi koji nisu srpski državljani.

- Već i same prve izjave o tom procesu i u vezi njegovog odlaganja upućuju na farsu u kojoj niti hrvatski piloti niti hrvatska država neće biti nekakav statista, a kamoli glumac - kaže Plenković.

Na pitanje šta će se dogoditi ako piloti budu osudeni, premijer je odgovorio: "Za njih ta presuda ne postoji".

Tužilaštvo Srbije optužilo je četiri hrvatska pilota za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti. Optuženi su Vladimir Mikca (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenica (69) iz Pule i Danijel Borovica (64) iz Varaždina.

Oni se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. raketirali na Petrovačkoj cesti kolonu srpskih izbeglica iz Hrvatske tokom vojno-pollicijske akcije Hrvatske vojske Oluje, kada je iz te zemlje izbeglo više od 250.000 Srba, a više od 2.000 njih je ubijeno ili nestalo.

Među stradalima u koloni su i četiri deteta.

Hrvatska opozicija optužila je ranije danas Plenkovića da nije ucinio ništa po pitanju tih optužnica.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20