• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

31.10.2022

16:17

KLJUČNA PITANJA I PROBLEMI! Vlada Republike Srpske usvojila izveštaj Saveta bezbednosti UN

Balkan

KLJUČNA PITANJA I PROBLEMI! Vlada Republike Srpske usvojila izveštaj Saveta bezbednosti UN

Podeli vest

Vlada Republike Srpske usvojila je 28. izveštaj Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Saveta bezbednosti, uputio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković

Dvadeset i osmi izveštaj Republike Srpske Savetu bezbednosti UN odnosi se na period maj 2021 - oktobar 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izveštajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

U prvom delu, Izveštaj se bavi rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini održanih 2. oktobra 2022. godine, uključujući uspeh aktuelne vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koji su dokazali podršku birača iz Republike Srpske njenoj energičnoj odbrani Dejtonskog sporazuma.

U ovom delu Izveštaj govori i o izboru dva političara u Predsedništvo BiH koji rade na ukidanju Dejtonskog sporazuma, što je za žaljenje, uskraćivanju predstavljanja Hrvatima u Predsedništvu BiH i nalogu Centralne izborne komisije za ponovno brojanje rezultata izbora za predsednika Republike Srpske, prenela je RTRS.

U drugom delu, objašnjava se zašto je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za uspeh BiH s obzirom na njenu tragičnu istoriju. Takođe se konstatuje da mnogi uspešni demokratski sistemi predviđaju regionalnu autonomiju i nacionalna prava. Naglašava se posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu i potreba da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo u BiH prestanu da napadaju Sporazum i prihvate ga kao ključ budućnosti BiH.

U trećem delu naglašava se da bezbednost u BiH nije ugrožena uprkos neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara, te da je uzbunjivanje javnosti zbog bezbednosne situacije u BiH ciničan politički trik. Takođe se ističe da Republika Srpska dosledno isključuje svako pribegavanje nasilju i da nema planove za otcepljenje.

Četvrti deo Izveštaja bavi se štetnim posledicama koje delovanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i dalje ostavlja u BiH. Objašnjava se po čemu su diktatorska ovlašćenja koja je OHR prigrabio očigledno nezakonita i zašto odluke nemačkog diplomate Kristijana Šmita flagrantno krše Dejtonski sporazum. U ovom delu navodi se i zašto žestoko odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Šmitovu odluku pomaže da se razotkrije nelegitimnost OHR-ovih ovlašćenja. Štaviše, konstatuje se sve veća podrška zatvaranju OHR-a i pozivi OHR-u da se konačno odrekne prigrabljenih diktatorskih ovlašćenja, piše RTRS.

U petom delu pozdravlja se nedavna odluka Evropske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i naglašava podrška Republike Srpske evropskim integracijama BiH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija