• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpskainfo

23.01.2023

19:00

RUSKI AMBASADOR ZBOG SRBA RAZVALIO AMERIČKOG! Većina izjava Marfija izgleda lepo, ali postupci SAD to opovrgavaju!

Balkan

RUSKI AMBASADOR ZBOG SRBA RAZVALIO AMERIČKOG! Većina izjava Marfija izgleda lepo, ali postupci SAD to opovrgavaju!

Podeli vest

Pažljivo sam pročitao intervju američkog ambasadora Majkla Marfija na portalu "Srpska info" od 23. januara ove godine. Pošto nemamo priliku da razgovaramo lično - o čemu ću reći kasnije - pokušjamo da razgovaramo javno.

Mnogo toga što moj kolega kaže, blisko mi je. I lepote Bosne i Hercegovine, i divni ljudi koji ovde žive. Osobine lokalnog mentaliteta, teškoće u pronalaženju rešenja i kompromisa. Rusija, kao i Sjedinjene Američke Države, podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I mi verujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva ravnopravna entiteta, te da je trenutni ustav zemlje određen voljom Bošnjaka, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), kao i građana BiH.

Većina izjava Majkla Marfija spolja izgleda lepo. Problem je u tome, navodi ambasador Rusije u BiH Igor Kalbuhov, što ove tvrdnje opovrgavaju realni postupci Sjedinjenih Država.

Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH, ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine, ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao „neprihvatljive energetske zavisnosti". Oni govore o slobodi govora, ali troše milione dolara na „suprotstavljanje ruskom malignom uticaju", u suštini podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale. Zar ovo ne miriše na korupciju? Govore o demokratiji, ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti.

I, naravno, apsolutno su neprihvatljive reči Majkla Marfija o Ukrajini. Više puta sam objašnjavao razloge naše specijalne operacije. I nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile. Nema potrebe manipulisati emocijama, govoreći o žrtvama „ruskog bombardovanja" nakon zločina koje kijevski režim, uz pomoć američkog oružja, čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući decu i starce, nakon više orkestriranih provokacija.

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da Sjedinjene Države namerno, i to naglašavam, namerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom. Ne bi je punili oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratili bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne krije i, štaviše, time se ponose!

Međutim, to nije slučaj jer su Sjedinjene Države shvatile da samo ratom mogu rešiti unutrašnje probleme, što i rade. Oni su bacili Evropu na kolena, nastoje da bukvalno celi svet uključe u svoju antirusku kampanju. Samo pogledajte razmere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi.

Majkl Marfi je u pravu, nemamo lične kontakte. Jedan od razloga je i to što su Vašington i njegovi saveznici namerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te su obesmislili rad Upravnog odbora Veća za implementaciju Mirovnog sporazuma (PIK-a) bez učešća Rusije. Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vekovne tradicije diplomatije kao zanata i kao umetnosti koje podrazumevaju traženje i pronalaženje rešenja čak i za najzamršenije probleme.

I prije svega u tome što se tiče Bosne i Hercegovine. Kako američka izreka kaže, „Put your money where your mouth is" (stavi svoj novac gde su ti usta). Stoga bi sa Vaše strane, gospodine Marfi, bilo logično da odbacite pretnje i ucene („nećemo dopustiti", „nećemo stajati po strani") i da date priliku Bosancima i Hercegovcima, bez spoljne prisile, bez dosadne manipulacije, da donose odluke koje će dogovoriti. Sami. I oni će za ove odluke biti odgovorni pred svojim biračima i pred svojom savešću.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija