• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2023

08:24

MUP SRPSKE REAGOVAO! Imam Amir Mahić POZVAN na SASLUŠANJE zbog uvreda upućenih SRBIMA na DAN SVETOG SAVE!

Printskrin Youtube/Hayat

Balkan

MUP SRPSKE REAGOVAO! Imam Amir Mahić POZVAN na SASLUŠANJE zbog uvreda upućenih SRBIMA na DAN SVETOG SAVE!

Podeli vest

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac, Amir Mahić, pozvan je na saslušanje u Odeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo istragu protiv njega nakon što se na društvenim mrežama proširio video snimak njegove hudbe na dan proslave Svetog Save, kome je pripisao ''fašizam'', a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ''sektaštvo''.

Njegov govor pod lupom je i prijedorske policije i Tužilaštva, dok je Islamska zajednica u BiH najavila disciplinski postupak. Policijska uprava iz Prijedora uputila je poziv imamu džamije u Kozarcu, Mahiću, da u svojstvu osumnjičenog dođe na saslušanje u policijsku stanicu u utorak, 7. februara, i to u Ođeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina, prenosi Klix.ba.

Razlog poziva iz MUP-a je, kako navode, ispitivanje u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično đelo "javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" iz člana 359. stava 1 KZ RS. Za ovo krivično delo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, prenosi Klix.ba.

Islamska zajednica u BiH odbacila je u petak sve insinuacije, kojima se slučaj imama Mahića, kako tvrde, želi predstaviti kao deo "planskog delovanja, kako verskog tako i političkog rukovodstva bošnjačkog naroda".

Reč je, kažu, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajedice u BiH. Rijaset u saopštenju potvrđuje da je imam Amir Mahić izrekao nekoliko, kako kažu, neprimerenih rečenica o Svetom Savi, velikom verskom autoritetu Srpske pravoslavne crkve i samoj Crkvi. Navode i da su neposredno po saznanju o tome kontaktirali bihaćko muftijstvo i Medžlis Islamske zajenice Kozarac, od kojih su saznali da je protiv Mahića zatraženo izjašnjenje, što je on i učinio.

Rijaset je u celosti objavio "izjašnjenje" imama u kome, pored ostalog, kaže da je najmanje što može da uradi da uputi "ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvredljivo je za pravoslavne vernike i njihovu crkvenu zajednicu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
senad64

pre 1 godinu

https://www.youtube.com/watch?time_continue=404&v=ejo6Qf8la2I&embeds_euri=https%3A%2F%2Fnova.rs%2F&feature=emb_logo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija