• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

20.04.2016

16:42

MONSTRUM POBEDIO NORVEŠKU! Brejvik tužio državu i dobio na sudu!

Vesti

MONSTRUM POBEDIO NORVEŠKU! Brejvik tužio državu i dobio na sudu!

Podeli vest

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu

AFP prenosi da je Brejvik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru.

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andreasa Brejvika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Rojters.

 - Prava predstavljaju osnovne vrednosti demokratskog društva i primenljiva su i na teroriste i ubice -  rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC. 

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život. 

Brejvik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom bombom ubio 77 ljudi. 


Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. 

Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine, a dozvoljeno mu je i učešće u zatvorskim proslavama praznika. 

Brejvik, koji je ročište u martu započeo nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija