• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

04.03.2020

16:50

(FOTO) ISPLIVALA TAJNA MAPA! MIGRANTI NE IDU PREKO SRBIJE?! Dobili instrukcije da se kreću preko OVIH ZEMALJA!

Vesti

(FOTO) ISPLIVALA TAJNA MAPA! MIGRANTI NE IDU PREKO SRBIJE?! Dobili instrukcije da se kreću preko OVIH ZEMALJA!

Podeli vest

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Albaniju!

Grčki mediji koji su preneli tursku geografsku mapu s "rutama" koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Nemačke, ocenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT.

Prema toj mapi, migranti su usmereni na pet pravaca kroz Tursku do pet "ulaznih mesta" u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko reke Evros (Marica) gde je poslednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gde su sukobi preko granične linije skoro neprekidni. Pošto dođu u Grčku, migranti bi, po tom savetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Drugi pravac iz Turske ide ka severozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gde se put grana u dva pravca: ka Nemačkoj i ka Francuskoj.

Foto: Printskrin TRT

Američki časopis Forin polisi u najnovijem broju, pod naslovom "Erdoganove prazne pretnje", takođe pominje tu mapu u članku o odluci Turske da dozvoli hiljadama migranata da pređu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU da pruže pomoć Ankari u borbi u Siriji protiv snaga predsednika Bašara al Asada.

Čim je 28. februara turska vlada najavila da će prestati da kontroliše svoje kopnene i morske granice na zapadu i otvoriti prolaz za migrante, odmah su se pojavila organizovana, grupna obaveštenja na aplikacijama "WhatsApp" i "Telegram" o takozvanim "konvojima nade" koji kreću iz Istanbula.

Objavljene su mape s detaljima gde će otići autobusi tog "konvoja", od kojih su neke iznajmljivale opštine, a druge privatne kompanije. U poslednja tri dana, hiljade migranata su iz svih krajeva Turske krenule ka Istanbulu i zapadnoj granici. Većina su Avganistanci, a ima i Sirijaca, Iranaca, Palestinaca, Marokanaca, Pakistanaca, Bangladešanaca i migranata iz raznih istočnoafričkih zemalja.

 

 

Iako pritisak može pomoći Erdoganovoj pregovaračkoj poziciji u vezi s ratom u Siriji, on ne pomaže migrantima, već predstavlja obmanu, piše časopis, jer, mada je granica otvorena s turske strane, blokirana je s druge, grčke strane, pošto je Atina odlučna da spreči dolazak migranata.

Odnosi EU i Turske uglavnom se vrte oko pregovora o pristupanju koji bezuspešno traju već decenijama, a "otvaranje turske granice ih još veoma otežava", rekla je Asli Ajdintasbas, iz Evropskog saveta za spoljne poslove.

Dok Turska očekuje da će ovako silom izdejstvovati vojnu podršku NATO-a ili EU za zaštitu svojih vojnika u Siriji, malo je verovatno da će se to dogoditi s obzirom na tamošnji odnos snaga u kojem joj je Rusija "ogroman rival".

Uz to je Grčka zbog organizovanog slanja migranata, povukla podršku u NATO čak i za deklarativnu pomoć Turskoj u Siriji. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias najavio je čak veto ako NATO u izjavi podrške Turskoj ne bude zauzvrat zahtevao sporazum EU i Turske o kontrolisanju migracija.

To pokazuje da oštar stav Turske prema Evropi i njeno ohrabrivanje pokreta izbeglica koje žele da uđu u EU, možda naposletku neće doneti podršku koju Ankara traži "Erdoganovom praznom pretnjom", zaključuje Forin polisi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija