• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

12.03.2020

11:09

AMERI NA APARATIMA! PUTIN IH MATIRAO! Rusija će pobediti Saudijsku Arabiju u ratu oko "crnog zlata"!

Vesti

AMERI NA APARATIMA! PUTIN IH MATIRAO! Rusija će pobediti Saudijsku Arabiju u ratu oko "crnog zlata"!

Podeli vest

Rusija će pobediti Saudijsku Arabiju u naftnom ratu koji je počeo nakon što su propali pregovori članica Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEK), ocena je američkog časopisa "Forbs"

Kako kaže američko izdanje, postoje brojni razlozi zbog kojih se Moskva smatra favoritom u tom sukobu.

Prvi od njih je taj što je, "Forbs" nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra enegetike Aleksandra Novaka iskusnim liderima u svojim oblastima, koji su u stanju da donose teške odluke kada je reč o nafti, dok, s druge strane, to se ne može reći i za saudijsko rukovodstvo.

Drugi razlog je što će Rusija u tom sukobu istrajati, dok Saudijska Arabija ima značajne osnove da se brzo povuče i gurne OPEK ka stalibizaciji tržišta, navodi izdanje.

Prema navođenju "Forbsa", Rusiji, pored toga, ide naruku i skorašnji izlazak najveće svetske naftne kompanije, saudijskog "Saudi Aramka" na berzu.

Svaki peti građanin Saudijske Arabije kupio je akcije te kompanije, mnogi su čak uzeli i kredite za to. Međutim, nakon što su propali pregovori članica OPEK plus (zemlje-članice OPEK-a i Rusija), vrednost akcija je pala u odnosu na trenutak kada je kompanija izašla na berzu i njihova vrednost nastavlja da pada.

Čini se da će u nekom trenutku Saudijska Arabija popustiti pred pritiskom i učiniti nešto kako bi se stabilizovalo naftno tržište. Međutim, veliko je pitanje na koji način će saudijski lideri tada spasiti svoju reputaciju - zaključilo je izdanje.

RUSKA OSVETA AMERICI - EVO ZAŠTO JE PUTIN SRUŠIO CENE NAFTE! AMERIČKE PROIZVOĐAČE ČEKA BANKROT, Saudijci se uzalud uzdaju u Vašington!

Foto: Tanjug/AP

Raskid ugovora OPEK plus

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Aleksandar Novak najavio je u petak da od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa. Ministar je upozorio da bi tržište moglo emocionalno da odreaguje na izveštaje o raskidu ugovora.

Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 06. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

Inače, stručnjaci procenjuju da je Rusija pokrenula rat cenama energenata sa dva cilja: da natera američke proizvođače na bankrot i da dokaže da američka podrška Rijadu ima svoje limite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija