• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

25.03.2020

12:00

OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA U BORBI SA KORONOM! Ruski virusolog otkriva koja je najgora moguća varijanta širenja zaraze

Vesti

OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA U BORBI SA KORONOM! Ruski virusolog otkriva koja je najgora moguća varijanta širenja zaraze

Podeli vest

Pandemija virusa korona će u najboljem slučaju biti u padu tokom leta, a u najgorem će ostati u Rusiji još jednu sezonu, rekao je ruski virusolog sa Dalekoistočnog federalnog univerziteta Mihail Ščelkanov televiziji "NTV"

- Najbolji scenario podrazumeva da će s dolaskom letnjeg perioda naše evropske i američke kolege ipak uspeti da održe situaciju pod kontrolom i spreče širenje epidemiološkog talasa. To bi bilo sjajno - rekao je on.

Virusolog ocenjuje da bi umereni scenario mogao da izgleda tako što bi se virus korona zadržao u svetu još jednu sezonu, a  "žarište zaraze u Evropi moralo da se stavi u karantin uz velike napore".

Foto: Tanjug

Tada bi, prema njegovom mišljenju, Kina bila prinuđena da zatvori granice sa SAD i Evropskom unijom, ukoliko se situacija kod njih stabilizuje.

- Najgori scenario, kada bila zaista cela planeta bila zahvaćena epidemijom, podrazumeva da bismo sledeću zimu dočekali uz vrhunac epidemije na celoj teritoriji Rusije - izjavio je ekspert.

Pored toga, Ščelkanov je istakao da je ruski sistem biološke bezbednosti već rešio glavni problem tako što je odložio dolazak novog virusa u zemlju najmanje dva meseca. Takve mere su omogućile razvijanje sistema testiranja, pravljenja strategije za naredne korake, uspostavljanje operativne međuresorske saradnje i stvaranje strateških rezervi.

U Rusiji je virusom korona zaraženo 495 ljudi, a 22 je ozdravilo.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija