• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

25.03.2020

17:51

SRBIJA VIŠE NE MORA DA BIRA EU ILI RUSIJA I KINA! KORONA JE UNIŠTILA "EVROPSKI SAN", EU SE NAPROSTO RASULA! Formalno, još postoji, još je evro, ali...

Vesti

SRBIJA VIŠE NE MORA DA BIRA EU ILI RUSIJA I KINA! KORONA JE UNIŠTILA "EVROPSKI SAN", EU SE NAPROSTO RASULA! Formalno, još postoji, još je evro, ali...

Podeli vest

Evropska unija se naprosto rasula. Bez dramatičnih izjava i određivanja roka za razlaz 27 država-članica. Formalno, ta organizacija još postoji. Još je evro, ali faktički više nije unija

A, iščezla je tiho. Naprosto, epidemija korona virusa - poput kakve inspekcije - pokazala je da na skladištima evropskih vrenosti nema međusobnog pomaganja i solidarnosti. Onoga u šta su se kleli.

Kina i Rusija

Prva je to osetila Italija kojoj su u pomoć pritekle Kina i Rusija, a niko iz EU. Još je Nemačka zabranila izvoz u italiju zaštitnih medicinskih sredstava, pre svega maski.

Kina je na borbi protiv epidemije - stavivši u karantin teritoriju sa približno istim brojem stanovnika kao Italija - već pobedila i tom borbom učvrstila svoju državnost i autoritet u svetu.

EU na borbi protiv korone zasad samo gubi.  

Institucije EU ne gube u borbi za demokratiju (a protiv autoritarizma) - one i ne pokušavaju da igraju svoje uloge. One su ljude u Italiji i Španiji ostavili da umiru.

Kad se sve završi, iz tih zemalja će im biti ispostavljen račun: ostavili ste nas da umiremo - sad je vaš red...

OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA U BORBI SA KORONOM! Ruski virusolog otkriva koja je najgora moguća varijanta širenja zaraze

U Italiji će partije koje su sada na vlasti najverovatnije izgubiti naredne (vanredne) izbore. Anketa italijanskog istraživačkog centra Censis, pokazala je da 65 odsto stanovništva želi jakog lidera koji neće zavisiti ni od parlamenta ni od „demokratskih izbora". Mnogi u Italiji su uvereni da je za tu ulogu najpodesniji Mateo Salvini koji sa vrhuškom EU ima neraščišćene račune.

Državni dug Italije je 2,4 triliona evra. Već je jasno da joj u njegovom gašenju neće pomagati ni Evropska komisija, no Evropska centralna banka koje Rimu predlažu kresanje rashoda, politiku asketizma i stezanje kajiša.  

Šta će biti dalje?

Jasno je da će Italija rešenje tražiti izvan EU. Svejedno, da li u Moskvi ili Pekingu. Ili u vraćanju svojoj nacionalnoj valuti i istupanju iz evrozone.

Salvini je upravo ovo poslednje razradio još u junu prošle godine. Njegov scenario računa sa uvođenjem BOT (Buoni Ordinari del Tesoro) - običnih državnih obveznica sa nominalom od 100 evra koje bi igrale ulogu paralelne valute. A lako bi se potom mogle pretvoriti u glavnu...

Izlazak Italije iz evrozone bio bi artiljerijska paljba po finansijskoj strukturi EU.

(FOTO) OD DANAS KREĆE NAJVEĆA IZOLACIJA U ISTORIJI SVETA, U KUĆAMA ĆE BITI "ZATVORENO" MILIJARDU I 400 MILIONA LJUDI! Nema izlaska čak 21 dan!

Naučni saradnik libertarijanskog Instituta Katona (SAD) Dag Bandou, procenio je: "Ako Italija napusti evrozonu - to će izazvati pomor banaka u celoj EU".
        
Poljsko izdanje Onet prognozira da će sadašnji virtuelni raspad EU prerasti u realni.

Za nešto drugo, EU bi bio potreban lider poput De Gola, Margaret Tačer ili Helmuta Kola, a takvih figura u liberalno-demokratskom taboru EU naprosto nema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PANTELIJA

pre 4 godine

Србиај је одавно изабрала, но нам се главари двоуме.

MarijaaaaL

pre 4 godine

LJUDI MOJI ITALIJANI MI VAS PODRZAVAMO. UDRITE EVROPU I OTARASITE SE I AMERIKU. I BAZA U AVIANO IZBASITE AMERIKANSA IZ ITALIJE.PODRZITE VASEG VOCA KOJI JE BRANIO ITALIJU A TO JE SALVIN MATEO. SAMO ON MOZE SPASITI ITAIJU. DA SE SACUVA LJUDSKI OD STRADANJA OD UKLETOG IMPERIJE.

Italijani

pre 4 godine

su pojeli velike pare i sad kukaju, ista stvar i sa Grcima, ne treba im dopustiti da izadju sve dok ne vrate dug golom radnom snagom. Ima da rade za EU samo da bi jeli nista vise od toga.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija