• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

29.03.2020

12:10

U BOLNIČKOJ SOBI NAJGORE JE NOĆU...SMRT VREBA! Ispovest italijanskog lekara obolelog od korone koji se borio za život

Vesti

U BOLNIČKOJ SOBI NAJGORE JE NOĆU...SMRT VREBA! Ispovest italijanskog lekara obolelog od korone koji se borio za život

Podeli vest

Pošto nisam mogao da spavam, brojao sam udisaje čoveka do sebe i pazio na njega. Tako sam prestao da mislim o sebi, svedoči Fabio Biferali kako su izgledali dani u kojima se borio sa virusom

Lekari i sestre u rimskoj bolnici Kasal Paločo u tišini se kreću oko pacijenata koji bespomoćno leže u krevetima okruženi aparatima koji im pratevitalne funkcije.

Medicinsko osoblje strogo se pridržava bezbednosnih protokola. Svi su od glave do pete u zaštitnim odelima, s rukavicama od lateksa na rukama, maskama i zaštitnim naočarima na licima.

Sestre redovno čiste rukavice dezinfekcionim gelom. Jedna po jedna izlaze nakratko po dašak svežeg vazduha. Neke nervozno puše cigarete, druge slušaju poj ptica. Ali teško da to može da im odagna misli s pacijenata.

A jedan od pacijenata koji se oporavio je 65-godišnji kardiolog Fabio Biferali koji je proveo osam dana "izolovanod sveta" na odeljenju intenzivne nege.

Imao sam čudne bolove, kao da mi neko sedi na leđima. Pošto sam lekar, rekao sam samome sebi da je to upala pluća. Ne mogu da govorimo tome a da ne zaplačem. Suze mi sad lako dolaze - rekao je Biferali i dodao:

To što sam lekar pomoglo mi je kod bolova. Terapija kiseonikom je teška, potraga za radijalnom arterijom bolna. Neki drugi očajni pacijenti vikali su: 'dosta, dosta'". 

Najgore je noću. Nisam mogao da spavam, sobu je preplavila teskoba. Preko dana dolaze lekari, dolaze sestre, dostavljaju hranu". "A noću... noću dolaze noćne more. Smrt vreba"

"Pošto nisam mogao da spavam, brojao sam udisaje čoveka do sebe pomoću štoperice na mobilnom telefonu. Zadao sam sebi zadatak da pazim na njega. Tako sam prestao da mislim o sebi".

Foto: Tanjug/AP

Seća se da je medicinsko osoblje bilo potpuno prekriveno.

"Mogao sam im videti samo oči, brižne oči, i čuti im glas. Oni su mi ulivali nadu".

Kaže da mu je u tim danima najviše nedostajala porodica.

"Bojao sam se da ih više nikada neću videti i zagrliti. Dopustio sam da me očaj preplavi".

Naglašava da je u ovome naučio važnu lekciju.

"Od sada nadalje, boriću se za javno zdravlje. Ovo se ne sme tretirati kao pokazna vežba i ostaviti u rukama političara".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija