• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/I. Daniliov

01.04.2020

18:16

AMERIKA USRED EPIDEMIJE SUMANUTO ŠTAMPA DOLARE i sanja o novom globalnom liderstvu! SVET ĆE ŽESTOKO PLATITI OVAKVU POLITIKU!

Vesti

AMERIKA USRED EPIDEMIJE SUMANUTO ŠTAMPA DOLARE i sanja o novom globalnom liderstvu! SVET ĆE ŽESTOKO PLATITI OVAKVU POLITIKU!

Podeli vest

U vremenima kriza razotkriva se i biće celih zemalja. Ova epidemija u nekom smislu omogućava da se zaviri u dušu onih koji donose odluke i daju ekspertske preporuke unutar piramida vlasti i dubokih država na Zapadu. I, ono što se vidi - nije baš utešno

Jer, izgleda da su SAD izgubile sposobnost rešavanja rešavanja problema koje ne mogu izbombardovati ili likvidirati podmićivanjem.

Sjedinjenim Državama su danas potrebni izvori nadahnuća. Predsednik Fondacije Karnegi - Vilijam Berns - savetuje državnom vrhu da se okrene situaciji od pre jednog veka kada su SAD bile pred rizikom da propuste priliku da uspostave novi svetski poredak, ali su našle snage da ga uspostave, čime su svetu učinile veliku uslugu.

Berns je to predstavio ovako: "U proleće 1919, kada su se glavne sile bile okupile u Versaju radi dogovora o strukturi sveta nakon Prvog svetskog rata,predsednik Vudro Vilson je ležao u krevetu sa gripom. U tim trenucima, kako je ocenio Vilsonov lekar, činilo se da je na kocki cela civilizacija jer je užasna epidemija gripa bila bacila svoju senku na perspektivu novog poretka".

Berns u nastavku predlaže da SAD  i danas skupe sve svoje snage i da zavedu red.

Po njegovom mišljenju, u svetu je u toku idealna oluja koju čine ozbiljna pomeranja u rasporedu snaga i veliki politički, ekonomski, tehnološki i ekološki preobražaji.

- Vratila se konkurencija velikih sila. Kina se uzdigla, pa je staro gospodstvo Amerike izgubljeno. Svetsko ekonomsko i vojno težište pomera se sa zapada na istok. Tehnološka revolucija tumba naš način života i rada, a i način vođenja rata. Napetost u odnosima između otvorenih i zatvorenih društava raste, oživljavaju nacionalizam i autoritarizam, a demokratija je izgleda krenula u rikverc. Vetar koji je pokretao globalizaciju napred pretvorio se u moćen vetar koji je zaustavlja.

SVAKI DAN RUSIJA ISPITA 36 HILJADA UZORAKA NA KORONAVIRUS! Evo kako se Moskva bori sa opakim virusom i zašto bolest drži pod kontrolom!

Berns predlaže ovaj recept: SAD treba da prestanu da se samoizoluju od globalizacije i iluzije da će ponovno uspostavljanje američkog globalnog liderstva biti lak proces.

Berns procenjuje da aktuelno rukovodstvo SAD deluje u gorim uslovima od onih koje su imali Džordž Buš i Hari Truman, ali je uveren da je i danas moguće od Amerike napraviti "demokratski uzor" i "tihu luku u svetu idealne oluje".
        
On političkim liderima SAD i samim Amerikancima sugeriše da ponovo otkriju "osećaj za smisao života" i da se vrate "američkom prosvećenom egoizmu".

Foto: AP Photo/pixabay

Pri svom uvažavanju intellektualne moći autoritetnog trusta mozgova SAD, problematično je da će prekookeanski „prosvećeni egoizam", spojen sa nostalgijom za vremenima Džordža Buša i neobuzdanom  globalizacijom 2000-ih postati čarobni eliksir koji će vaskrsnuti američku hegemoniju i od SAD napraviti svetski uzor za podražavanje.

 

PUTIN IMA REŠENJE ZA PANDEMIJU KORONE, HOĆE LI GA SVET POSLUŠATI?! Rusija predložila globalni odgovor na virus, ali u taj rat se "mora slobodnih ruku i nogu"!

Izgleda da američka ekspertska zajednica nije ništa zaboravila, ali i da se ničemu nije naučila.

Dodavanje gasa na mašinama za štampanje dolara i pretendovanje na svetsko liderstvo - i dalje su "recept za elitu".

Samo, teško da će to stvoriti pretpostavke da Vašington povrati liderstvo u svetu.

Najvažnije je ipak da Vašington i posle epidemije ne bude u iskušenju da nekoga bombarduje u ime demokratije. Jer, sudeći po stavovima nekih njihovih eksperata - to je univerzalno rešenje za sve geopolitičke probleme...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 4 godine

Ispred sebe imam dva teksta, jedan od Džems Dejl Devidsona ,koji kaže : "Moje istraživanje može da vas šokira , biće to jedna od najvažnijih finansijskih i geopolitičkih priča svih vremena" I drugi od Roberta Villiamsa , osnivač i izdavač Vall Street DAILI, sa svetski priznatim finansijskim ekspertom Peter Schiffom . Kako ima preko stotinu stranica prepisaću nekoliko najvažnijih rečenica. One sve ostalo objašnjavaju. Veći deo sadržaja nije nikad objavljen Američkoj javnosti.. , uključujući i finansijske dokaze da je savezna vlada nesposobna za svoja plaćanja čak i ako bude neograničeno štampala novac. Ništa ne može da spreči krizu koja dolazi i tokom narednih 12 meseci je realna. Svaka hitna fiskalna mera je iscrpljena, a kreatori politike na najvišim nivoima vlasti počeli su svoje pripreme i njihove porodice - za finansijski Armagedon . Kad dođe kolaps oni će okriviti- nekoga ." (Peter) Stvarni" Vezani dug je oko 20 triliona. Istinski Američki dug nefinansrani obaveza, socijalne i zdravstvene zaštite iznosi oko 100 triliona dolara. Svaki poreski obveznik duguje 1,1 milion dolara, dugoročne obaveze su nepokrivene sa 238 triliona dolara ( Dejvidson) i pita Ko će da plati račun? Naveo je sedam tačaka koje su dovele do ovoga . Na kraju je rekao: Naš brod ide punom parom da tone, POTREBAN NAM JE POJAS ZA SPASAVANJE, I TO BRZO. ( Ima još crnjih stvari ali drgi put o tome)

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija