• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

07.04.2020

08:53

FRANCUSKI NAUČNICI pronašli još jedan način borbe protiv koronavirusa! Da li je ova morska životinja SPAS ZA ČOVEČANSTVO?

Vesti

FRANCUSKI NAUČNICI pronašli još jedan način borbe protiv koronavirusa! Da li je ova morska životinja SPAS ZA ČOVEČANSTVO?

Podeli vest

Sve je počelo od slepog miša u Vuhanu, a čoveka će sada, možda, da spase morska glista sa atlantskih plaža u Bretanji!

Francuski naučnici, naime, vrlo ozbiljno istražuju mogućnost da sastojci iz krvi ove životinje pomognu čoveku u borbi pritiv najtežeg oblika virusa korona, s ciljem da se izbegne priključivanje na respiratore. Prva ispitivanja direktno na ljudskim bićima vrše se ove sedmice.

Molekuli iz krvi morske gliste apsorbuju 40 puta više kiseonika od ljudskog hemoglobina, što se vidi kao izuzetna prilika da se pomogne ljudima koji imaju velikih teškoća s disanjem.

Ističe se da ne postoje problemi kompatibilnosti između čovekove krvi i molekula iz krvi ove životinje dugačke od 10 do 15 centimetara, koja živi uglavnom u pesku na plažama.

Laboratorija "Hamerina" iz mesta Morle je na osnovu sastojaka iz krvi morske gliste izolovala "transporter kiseonika" kroz ljudsku krv. Sada će se ovi molekuli direktno ubrizgavati u krv ljudi da bi se izborili s kobnim ishodom kovida 19.

Foto: Pixabay

Na ideju je došao biolog Frank Zal koji rukovodi pomenutim preduzećem, a koji je izgubio već dvoje prijatelja od nove opake bolesti.

U svemu mu je pomogao i profesor Loran Lantijeri, šef odeljenja plastične hirurgije u pariskoj bolnici "Žorž Pompidu" koji je već koristio ove molekule prilikom presađivanja kože lica.

Novu terapiju primiće deset dobrovoljaca u dve pariske bolnice, "Žorž Pompidu" i "Pitije Salpetrijer", a Nacionalna agenicija za bezbednost lekova već je dala saglasnost.

Broj preminulih od virusa kovid 19 u francuskim bolnicama povećan je juče za 10 procenata, na ukupno 6.494. Ukupan broj preminulih porastao na 8.911, U odnosu na 8.078 U nedelju, što je porast od 10 procenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija