• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/BBC

16.04.2020

16:09

AMERIKANCI NE MOGU BEZ ORUŽJA, FRANCUZI BEZ VINA! Šta sve u svetu spada u radnje sa "osnovnim potrebama"

Vesti

AMERIKANCI NE MOGU BEZ ORUŽJA, FRANCUZI BEZ VINA! Šta sve u svetu spada u radnje sa "osnovnim potrebama"

Podeli vest

Gotovo sve zemlje u svetu su borbi protiv korone uvele drastične mere, koje često podrazumevaju zatvaranje svega osim prodavnica koje pružaju "osnovne" usluge

Međutim, te "osnovne" usluge razlikuju se od zemlje do zemlje, te su ponegde i dalje otvorene prodavnice oružja, a negde i one sa čokoladom.

Dopisnici BBC iz pet svetskih gradova opisali su šta su to videli neobično u trenucima blokade u svetu.

Pariz

Teško je bilo ne primetiti da je na Jelisejskim poljima u Parizu bila otvorena prodavnica čokolade.

Otvorene su takođe i prodavnice sireva, ali i vina, što nam zaista mnogo govori o kulturi ove zemlje. Za njih zabrane ne postoje, i Francuzima je, kako se čini, i više nego drago što je to tako.

Foto: Shuterstock

SAD

U SAD zavisi od toga gde tačno živite, te stoga i šta je za vas neophodno. Neke države su napravile kontroverzne izbore, pa su tako ostavile otvorene prodavnice oružja.

Nakon što je administracija predsednika Donalda Trampa objavila preporuku podrške klasifikovanim prodavnicama oružja kao "osnovnim", države su dozvolile da ove radnje ostanu otvorene, a prodaja je skočila na rekordne nivoe.

Prodaja marihuane, i one u medicinske i one u rekreativne svrhe, takođe je dozvoljena u državama u kojima je legalna, kao što je Kolorado, pa su ove radnjice uvele nove mere socijalnog distanciranja kao što su kupivina sa trotoara.

Foto: YouTube printscreen

Sidnej

U prethodnih nekoliko nedelja svi restorani, barovi, klubovi su zatvoreni, ali prodanice pića nisu. To znači da možete da idete po piće, ali moraćete da ga popijete kod kuće.

Interesantan je slučaj i prodacnica igračaka, neke su zatvorene, ali neke i dalje rade uz to da postoji pravilo o broju kupaca istovremeno.

I ako se pitate zašto su baš igračke toliko važne, pa, premijer Skot Morison rekao je da je njegova supruga morala da ide i kupi njihovoj deci gomilu slagalica jer one jesu neophodne za porodicu pošto će promeniti način života u narednih nekoliko meseci.

Foto: Pixabay

Manila

U drugim zemljama, ono što bi izazvalo bes kod nekih, ovde se smatra osnovim. Mnogi kada pomisle na Filipine sete se upečatljivih malih autobusa, ali takođe i tricikala koji su veoma popularni za javni prevoz.

Stroge mere karantina uvedene prošlog meseca na glavnom ostrvu Luzon značile su da je sav gradski transport zabranjen. Ipak, mladi gradonačelnik Manile Viko Soto dozvolio je da tricikl koriste medicinski radnici, ali je već narednog dana predsednik Rodrigo Duterte upozorio lokalne zvaničnike da ne krše mere karantina.

Međutim, sada je ćerka predsednika Dutertea, Sara, gradonačelnica Davaoa, takođe dozvolila upotrebu ovog prevoznog sredstva. Tvrdi da njen grad ne podleže pravilima karantina na Luzonu.

Mumbaj

Prvi put u istoriji Indije njena razvijena železnička mreža je zaustavljena. Zaustavljanje linije koja svakog dana preveze 23 miliona putnika uzelo je svoj danak.

Mnogi radnici ostali su zarobljeni u gradovima bez novca, hrane i krova nad glavom. Vlada sada pravi za njih određenje ustupke.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija