• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

24.04.2020

17:54

(VIDEO) DVAPUT SNAŽNIJI OD IČEG DOSAD NAPRAVLJENOG, DUG VIŠE OD 200 METARA... Ameri o ovom mogu samo da sanjaju, Rusija je ovaj put prešla granicu fantastike!

Vesti

(VIDEO) DVAPUT SNAŽNIJI OD IČEG DOSAD NAPRAVLJENOG, DUG VIŠE OD 200 METARA... Ameri o ovom mogu samo da sanjaju, Rusija je ovaj put prešla granicu fantastike!

Podeli vest

Najmoćniji nuklearni ledolomac na svetu trebalo bi da se ponovo izgradi u Rusiji. Novo plovilo, koje će biti isporučeno krajem 2020. višestruko će nadmašiti snagu postojećih ledolomaca, novim pogonom snage 120 megavata

Nazvan "Vođa", novi Projekat 10510 dobio je zeleno svetlo u četvrtak, kada su rusko brodogradilište "Istočna zvezda" i kompanija "Rosatomflot" potpisali ugovor za njegovu izgradnju. Zbog postojećih ograničenja zbog koronavirusa, ugovor je potpisan putem video veze.

"Vođa" je osmišljen 2016. godine, te višestruko nadmašuje bilo koji postojeći ledolomac na nuklearni pogon, uključujući u Rusiji i najmoćniji ledolomac "Arktik" projekta 22220, koji je trenutno u izgradnji. Ledolomac "Arktik" je trenutno na testiranju i očekuje se da će se pridružiti floti krajem ove godine, dok će dva druga broda iste klase biti porinuta u naredne dve godine.

Dok je "Arktik" sposoban da probije led debljine tri metra, novi ledolomac će moći da probije ledenu ploču debljine 4,3 metra, kao i da ostane na moru osam meseci bez ulaska u luku. Novi ledolomac će biti dvostruko jači, koji će imati impozantnih 120 megavata, u poređenju 60 megavata kod "Arktika".

MISTERIJA! ŠTA JE RUSKA PODMORNICA RADILA 6.000 METARA ISPOD ARKTIČKOG LEDA, PRE NEGO ŠTO JE UNIŠTENA?! Njujork Tajms tvrdi da je otkrio tajnu!

Dimenzije novog "Vođe" takođe su impresivne. Brod će biti dugačak preko 200 metara, što je nešto manje od dva fudbalska igrališta i nekih 40 metara visok, što je jednako 13-spratnoj stambenoj zgradi.

Obe porodice brodova biće zadužene za pratnju brodova kroz led na ruskom Severnom morskom putu. Oni će pratiti brodove koji nose energente, a koji se iz ruskih arktičkih nalazišta kreću ka Tihom okeanu.

HITNO! BLIC KRIG U PRIŠTINI, NOVA VLADA VEĆ SLEDEĆE SEDMICE! Odmah ukida takse i nastavlja dijalog sa Beogradom! KURTI SPREMA POBUNU?!

Procenjeni troškovi "Vođe" iznose oko 127 milijardi rubalja (oko 1,7 milijardi dolara). Rusija ima za cilj da izgradi najmanje tri plovila ovog tipa, za koja se očekuje da će se pridruže floti ledolomaca do 2033. godine.

Rusija je jedina zemlja na svetu koja ima veliku flotu nuklearnih ledolomaca. Takva plovila su značajno veća i snažnija od svojih kolega sa konvencionalnim pogonom, tako da mogu da deluju u debelim ledenim pločama Arktika. Nuklearni motori omogućavaju da brodovi rade autonomno tokom dužih perioda bez potrebe za čestim punjenjem gorivom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija