• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

01.05.2020

18:43

RUSIJA LANSIRA STANICU NA MESEC! NIJE NAUČNA FANTASTIKA, Roskosmos najavio da će LUNA 25 sleteti u oblast južnog pola zemljinog satelita!

Vesti

RUSIJA LANSIRA STANICU NA MESEC! NIJE NAUČNA FANTASTIKA, Roskosmos najavio da će LUNA 25 sleteti u oblast južnog pola zemljinog satelita!

Podeli vest

Sletanje prve automatske stanice u istoriji moderne Rusije na Mesec planirano je za sredinu oktobra 2021. godine, navodi se u saopštenju "Roskosmosa"

Ranije, šef Odelenja za nuklearnu planetologiju Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka, Igor Mitrofanov rekao na sastanku Kosmičkog saveta Ruske akademije nauka da je lansiranje stanice Luna-25 planirano za 1. oktobar 2021. godine.

- U zavisnosti od datuma lansiranja odlučićemo se za jednu od dve opcije leta - u trajanju od 4,5 ili 5,5 dana. Pretpostavlja se da će pripremne operacije na Mesečevoj orbiti trajati oko pet dana - navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

- Dakle, ukupno vreme od lansiranja do sletanja na Mesec trajaće oko 10 dana", dodaje se u saopštenju.

Poslednja sovjetska interplanetarna automatska stanica bila je "Luna24", lansirana 1976. godine. Rusija u svojoj istoriji još nije poslala kosmičku letelicu na Mesec.

ODBEGLI ZVANIČNIK IZ SEVERNE KOREJE IMA NOVE, ŠOKANTNE INFORMACIJE O KIM DŽONG UNU! Rekli su mi da je mrtav, njegova sestra preuzima vlast!

Za sletanje "Lune 25" izabrane su dve oblasti u blizini južnog pola Zemljinog satelita - glavna i rezervna. Prva se nalazi severno od kratera Boguslavski, a drugi jugozapadno od kratera Manzini.

Da bi misija uspela, aparat Luna-25 mora da sleti u jedno od ovih područja unutar kruga 15 do 30 kilometara odabranog područja. Nakon sletanja, on će sprovesti naučna istraživanja o svojstvima i sastavu tla, izmeriti njegove mehaničke karakteristike i istražiti polarnu egzosferu Meseca.

PROGOVORIO ČUVENI INFEKTOLOG: Imamo odličan lek za koronavirus, a mi smo ga zabranili! Virus ostavlja opasne lezije na plućima... (VIDEO)

Ranije u polarnoj regiji kosmičke letelice nisu sletale. Sve sovjetske i američke misije, kao i aparati drugih zemalja, sletali su u umerenim širinama ili u područje ekvatora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija