• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

05.05.2020

20:52

(VIDEO) MISTERIOZAN! NAJNOVIJI RUSKI BORBENI AVION SU-57 I NJEGOVE MALE TAJNE! U odnosu na Američki avioni F-35 je SUPERIORAN!

Vesti

(VIDEO) MISTERIOZAN! NAJNOVIJI RUSKI BORBENI AVION SU-57 I NJEGOVE MALE TAJNE! U odnosu na Američki avioni F-35 je SUPERIORAN!

Podeli vest

Najnoviji borbeni avioni Su-57 pete generacije primećeni su kako lete nad Moskvom tokom proba za predstojeću proslavu Dana pobede

Velika proslava koja je spremana u znak obeležavanja 75. godišnjice pobede Sovjetske Rusije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svjetskom ratu ukinuta je prošlog meseca zbog trenutne situacije sa koronavirusom. Uobičajena vojna parada u Moskvi smanjena je samo na prelet aviona, koji će se dogoditi 9. maja ako vremenske prilike dozvole.

U ponedeljak je ruska vojska izvela probu preleta, a na nebu iznad prestonice pojavile su se desetine vojnih aviona - među njima i četiri borbena aviona Su-57.

Avion, koji se retko pojavljuje u javnosti, ušao je u masovnu proizvodnju prošle godine. Trenutno ruska vojska upravlja samo avionima za pred-proizvodnju, dok se očekuje da će se masovno proizvedene mašine pridružiti vojnim snagama kasnije ove godine. Tačan broj mlaznjaka u službi ruskih vazduhoplovnih snaga prekriven je misterijom, mada je verovatno da će ih biti desetak.

Samo nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i SAD, imaju na raspolaganju lovce pete generacije, dok samo Vašington ima značajnu flotu. Ipak, američki avioni F-35 često privlače pažnju javnosti ne zbog svojih izvanrednih performansi, već zbog velikih troškova programa i brojnih tehničkih problema koje ima avion.

Problematični F-35 nedavno je ponovo punio naslove, nakon što je Pentagon odlučio da ne rešava kritične probleme sa C varijantom, na račun smanjenja njegove mogućnosti supersoničnog leta. Otkrilo se da je avion konstruisan na takav način da rizikuje da ošteti repni dio tokom dužeg nadzvučnog leta. Rešavanje problema u osnovi bi zahtevalo prepravku celog njegovog okvira i stoga se smatralo previše skupim.

Ruski "kolega" F-35 nema takve probleme - i samim tim nema ograničenja u pogledu njegovih performansi, izjavio je Vladlen Rusanov, prvoklasni ruski vojni pilot i zamenik komandanta aerobatske grupe Striži.

Za razliku od F-35, objasnio je, Su-57 može dostići brzinu dvostruko veću od brzine zvuka bez upotrebe potisnog gorionika.

(VIDEO) PROCURELO! NATO I AMERI BESNI NA SRBIJU I RUSIJU! Beograd ne samo što je uzeo Pancir S, VEĆ JE DOBIO NAJBRUTALNIJU VERZIJU!

Gorionik gasova je komponenta, prisutna na mnogim mlaznim motorima, koja ubrizgava gorivo u mlaznu cev nakon turbine, povećavajući potisak po ceni veoma velike potrošnje goriva. Dakle, Su-57 je daleko efikasniji od svog američkog kolege i ima bolje performanse bez ikakvog dodatnog pritiska na turbinu.

Štaviše, ruska letelica je značajno okretnija od američke, rekao je pilot. Avion je dokazao da je sposoban da napravi vratolomije koje prkose fizici, zahvaljujući svom vrhunskom upravljačkom sistemu i dobro dizajniranom vazdušnom okviru.

- F-35 ima jedan motor, dok naš avion ima dva. Štaviše, dok F-35 ima vektoriranje potiska, on deluje samo na jednoj osi, a Su-57 ima vektor potiska dvoosne sile - rekao je Russanov.

PRITISAK AMERIKE, ILI?! EU VIŠE NIJE PROTIV PODELE KIM I RAZMENE TERITORIJA! Samo Nemci ne pristaju, Beograd čeka pakleno leto!

Ipak, vremena borbi iz blizine su odavno prošla, a okretnost aviona nije toliko bitna kao nekada u eri propelera. Ključno za dominiranje nebom je sposobnost aviona da prvi vidi svog neprijatelja, a pritom zadrži diskretnost. Ruski Su-57 verovatno će nadmašiti F-35 i u tom pogledu, rekao je Russanov, jer je izgrađen tako da poseduje odlične mogućnosti prikrivanja.

Avioni koji koriste tehnologiju slabe vidljivosti obično imaju elegantne oblike, sa malim presekom. Prekriveni su posebnim premazom kako bi bili manje vidljivi na protivničkom radaru. Takođe imaju svoje glavno naoružanje sakriveno u unutrašnjem ležištu kako bi se sprečilo da rakete strše pa da avion lakše primete. Ipak, u trenutku kada avion otvori ležište oružja za napad, u određenoj meri postaje izložen neprijateljskom radaru.

KORONA JE KAO "DAR SA NEBA" VLADARE IZ SENKE! Milioni su zatvoreni u marginama i favelama, čeka ih sigurna smrt! NAS KOJE PREŽIVIMO VAKCINA BILA GEJTSA!

Spremnici za oružje Su-57 - koji su verovatno prostraniji od onih u F-35 - dizajnirani su da omoguće razmeštanje oružja što je moguće lukavije, rekao je Rusanov.

- Imamo potpuno novi sistem za lansiranje koji ubacuje projektil u cev. I možemo reći da je ovaj sistem za pokretanje znatno manje izložen - objasnio je Rusanov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija