• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

06.05.2020

22:01

TRAMP SE SPREMA ZA RAT SA KINOM - PROCURILO UPOZORENJE KINESKIH OBAVEŠTAJACA! Korona izaziva treći svetski rat?!

Vesti

TRAMP SE SPREMA ZA RAT SA KINOM - PROCURILO UPOZORENJE KINESKIH OBAVEŠTAJACA! Korona izaziva treći svetski rat?!

Podeli vest

Neprijateljstvo prema Kini u svetu povećano je zbog koronavirusa, a budući da Vašington smatra Peking pretnjom po nacionalnu bezbednost, veoma je moguć direktan sukob između dveju zemalja, upozorili su kineski obaveštajci

Američki predsednik Donald Tramp sprema se za rat sa Kinom, upozorili su kineski obaveštajci. U izveštaju koji su predali predsedniku Si Đinpingu, oni su naveli da se neprijateljstvo prema Kini u svetu povećalo zbog epidemije koronavirusa, a budući da Vašington smatra Peking pretnjom po ekonomsku i nacionalnu bezbednost, veoma je moguć direktan sukob između dveju zemalja. 

Najgore od Tjenanmena

Britanska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da su kineski obaveštajci upozorili Sija na veliku opasnost u poverljivom izveštaju prošlog meseca.  

- Izveštaj je uradio Institut savremenih međunarodnih odnosa, koji se nalazi u sklopu ministarstva za nacionalnu bezbednost. U njemu je istaknuto da se neprijateljstvo prema Kini naglo povećalo u svetu zbog širenja koronavirusa. Prema analizama iz tog izveštaja, neprijateljstvo je na najvišem nivou od incidenta na Trgu Tjenanmen u Pekingu 1989 - objavio je Rojters.
Ta agencija je dodala da je u izveštaju zaključeno da postoji mogućnost vojnog sukoba između Kine i Amerike. 

Foto: Tanjug/AP

- Amerika kineski ekonomski uspon smatra ekonomskom i nacionalnom bezbednosnom pretnjom, kao i izazovom za aktuelni politički sistem koji je Zapad ustanovio. Vašington pokušava da potkopa uticaj Kineske komunističke partije tako što ruši poverenje javnosti u njenu sposobnost. U ovakvoj situaciji nije isključen direktan konflikt između dveju zemalja - navodno piše u izveštaju. 

U prilog tome da Tramp priprema teren za rat sa Kinom ide i to što je već poveo prljavu kampanju protiv Pekinga. On je javno, bez ikakvih dokaza, optužio Kinu da nije sprečila širenje koronavirusa po svetu. Tramp tvrdi da je virus veštački napravljen u laboratoriji u Vuhanu i da je odande "pobegao". Predsednik Amerike pokušava da ubedi svetsku javnost da je Kina kriva za gubitke globalne ekonomije usled pandemije koronavirusa.   

Foto: AP Photo

S druge strane, Peking negira optužbe na svoj račun, navodeći da Kina nije kriva što Tramp i još neki svetski lideri nisu želeli da slušaju upozorenja, te nisu na vreme reagovali.   
Stali na stranu SAD

Međutim, zbog Trampovih konstantnih optužbi, nekoliko zemalja je posumnjalo u Kinu. Australija je, na primer, zahtevala međunarodnu istragu o tome kako je virus nastao i kako se proširio po svetu. Britanija je objavila da se njen odnos sa Kinom, posle pandemije, neće vratiti na staro, te da će krivca tražiti nakon što se izbori sa virusom. Francuska je, takođe, najavila da će preispitati odnose sa Kinom. 

Uprkos tome, dosad nije nađen nijedan dokaz da je Kina kriva za širenje virusa. Ta zemlja je, čim je uočila šta se dešava u Vuhanu, odmah obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i zatvorila najveće žarište - provinciju Hubej. Ostale zemlje su kasno reagovale, a neki lideri, poput Trampa, potcenjivali su virus, navodeći da je u pitanju običan grip. 

SZO: Nema dokaza da je Kina kriva

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije dobila nikakve dokaze niti podatke od američke vlade koji bi poduprli tvrdnje predsednika SAD Donalda Trampa da je koronavirus stvoren u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu. 

Foto: AP Photo

- Iz naše perspektive, to je i dalje spekulacija - rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan.

On je ponovio da dokazi koje ima ta zdravstvena agencija UN ukazuju na prirodno poreklo koronavirusa.

- Ako su Trampovi podaci i dokazi dostupni, onda je na vladi SAD da odluči da li će ih i kad podeliti, ali je za SZO teško da deluje u informativnom vakuumu po tom konkretnom pitanju - naveo je Rajan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan klisar

pre 3 godine

Ма где сме САД да војно нападне Кину!??? САД је осујећена и исфрустрирана огромним економским, политичким и војним напретком Кине и преузимањем лидерске позиције у свету. За то је то такво понашање САД према Кини...

Jovan

pre 3 godine

Za Afganistan su bile dovoljne kule blizankinje kao izgovor. Za Kinu treba jači izgovor ,pogotovu kad je ulog Hon Kong i eto otkud Kovid 19, u tom svetlu i jasan je i britanski bregzit.

dragan

pre 3 godine

Cista zamena teze. Ja verujem da su Ameri ubacili virus prvo u Kunu jer je najmnogoljudnija zemlja sveta, misleci da ce br. umrlih biti ogroman ali dogodilo se suprotno. Ovo je samo dokaz njihove sopstvene nemoci. Njihov bes i frustracija su svakoga dana sve veci? Ne verujem da ce doci do sukoba jer bi to bila katastrofa za njih same a i citav svet.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija