• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.05.2020

18:35

RUSI U MIG UBACILI SMOTAK ŽICE KOJI NIČEMU NE SLUŽI, AMERI MESECIMA POKUŠAVALI DA PROVALE ŠTA MU JE SVRHA! Šta reći, rusko-američkim smicalicama nema kraja

Vesti

RUSI U MIG UBACILI SMOTAK ŽICE KOJI NIČEMU NE SLUŽI, AMERI MESECIMA POKUŠAVALI DA PROVALE ŠTA MU JE SVRHA! Šta reći, rusko-američkim smicalicama nema kraja

Podeli vest

Postoji bezbroj priča o tome kako su Rusi otimali sopstvene avione i bežali na zapad. Hajde da podsetimo na jednu za koju ko god je služio RV i PVO u JNA zna. Inače, trenutno je aktuelna priča kako je pre 31 godinu na aerodrom u Turskoj sletelo je jedno od najnaprednijih borbenih vozila u to vreme - sovjetski lovac MiG-29

Priča kaže da je jedan ruski pilot namerio da pobegne na Zapad i da je odabrao Južnu Koreju kao destinaciju u koju će da preleti tada najmodernijim vojnim lovcem SSSR - Mig 29, Su-27 ili već nešto slično!

KGB je naravno saznao za plan, pa je u avion tajno ubacio gomilu kablova koji nisu ničemu služili. Uredno su pustili pilota da prebegne, CIA je pokupila avion i odvezla ga na ispitivanje...

Legenda kaže da su američki vojni eksperti rastavili avion u delove i mesecima pokušavali čemu služe kablovi i žice koje su našli u avionu...

Trenutno je aktuelna priča kako je pre 31 godinu na aerodrom u Turskoj sletelo je jedno od najnaprednijih borbenih vozila u to vreme - sovjetski lovac MiG-29, kojim je upravljao ranjeni vojni pilot prve klase kapetan Aleksandar Zujev. On je izveo jedan od najneverovatnijih letova u istoriji SSSR-a, a zatim zatražio politički azil.

Krajem maja 1989. godine 27-godišnji Aleksandar Zujev dežurao je na pisti za poletanje i sletanje aviona u avio-bazi u gruzijskom gradu Senakiju. Sačekao je da oficiri zaspu, pa je pristupio realizaciji svog plana.

ČUVENA OTMICA RUSKOG MIG-29! Kako je pilot posle drame na aerodromu u lovcu prebegao u Tursku!

Najpre je Zujev presekao žice za komunikaciju, a zatim se uputio ka avionima. Stražar je pokušao je da ga zaustavi, usledila je tuča, koja je potom prerasla u pucnjavu. Zujev je ranio vojnika i uskočio u avion. Međutim, i sam je zadobio rane na ruci i na glavi. Uprkos povredi, pilot je podigao MiG-29 u vazduh i uputio se prema Turskoj.

Foto: Twitter printscreen

Amerikanci nisu uspeli da iskoriste situaciju i prouče sovjetski novitet, s obzirom da Turci nisu hteli da kvare odnose sa Sovjetskim Savezom i rešili su da vrate lovca u njegovu otadžbinu.

KODNO IME - RATNIK BUDUĆNOSTI! Evo kako izgleda i šta sve može ruski vojnik za 21. vek! (VIDEO)

Ubrzo je u Turskoj započeo sudski proces. Zujev je oslobođen i dobio je je politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je pilot napisao memoare o svom bekstvu i postao vojni konsultant i testirao sovjetsku opremu.

Međutim, život pilota na Zapadu nije bio "med i mleko". Zujev je sa 39 godina doživeo nesreću sa sovjetskim trenažnim avionom Jak-52 u okolini Sijetla. Postoji nepotvrđeno mišljenje da njegova smrt nije bila slučajna.

Pogledajte i 10 najboljih ruskih borbenih aviona!!!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Rusi po pravilu postavljaju i rezervne magistrale za mogućnost ugradnje dodatne opreme..nikakav triler..samo nepoznavanje materije onoga koji piše.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija