• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

26.05.2020

09:21

BARJAKTAR PROTIV PANCIRA, DRHTE NEBO I ZEMLJA! U Libiji turska i ruska tehnika ODMERAVAJU SNAGE! (FOTO/VIDEO)

Vesti

BARJAKTAR PROTIV PANCIRA, DRHTE NEBO I ZEMLJA! U Libiji turska i ruska tehnika ODMERAVAJU SNAGE! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Nadmetanje moderne vojne tehnike dveju zemalja

Iako bez uobičajene medijske buke, u Libiji je u toku direktan sudar ruske i turske vojne tehnike. Prema poslednjim informacijama, ruski "pancir S1E" oborio je turski udarni dron "barjaktar". Nije nikakva tajna da Libijska nacionalna armija Halife Haftara ima "pancire", koje je dobila od Emirata. Na drugoj strani, jedinicama Vlade nacionalnog spasa pomažu Turci, koji i upravljaju svojim bespilotnim letelicama.

Vladu nacionalnog spasa predvodi premijer Fajez Saradž, a "istočnu vladu" Abdal Abdurahman Tanija, na čijoj je strani Libijska nacionalna armija, kojom komanduje Halif Haftar, koju podržavaju Egipat i Arapski Emirati.

Foto: Rojters

Dokaz žestine sukoba je i to što je prošle nedelje turska agencija Anadolija saopštila da su udarni dronovi "barjaktar" za četiri dana uništili čak devet "pancira S1E".

Niko od ruskih zvaničnika nije to komentarisao, jer u Moskvi tvrde da njihova vojska ne ratuje u Libiji. Ali su zato reagovali moskovski eksperti, koji su pokušali da uvere svoju javnost da ti gubici ne mogu da nanesu štetu Rusiji jer se eksportna varijanta "pancira S1E" razlikuje u elektronici od onih koje ima ruska armija.

SIRIJSKO ISKUSTVO

Ruski pukovnik Vladimir Popov tvrdi da zahvaljujući "pancirima" nijedan napad na rusku bazu Hmejmim u Siriji nije uspeo. Tim "Pancirima" Rusi su oborili 54 protivničke rakete i 16 dronova. Popov podseća na to da su u Siriji "panciri" uspešno obarali i američke rakete u aprilu 2018. - U Idlibu, u martu 2020, turski dronovi su uspeli da oštete nekoliko "pancira" zato što ih sirijska armija nije dobro maskirala - objašnjava pukovnik Popov. - Sirijci su potcenili sposobnost turskih dronova.

Na drugoj strani, jedinice Vlade nacionalnog primirja zarobljavanje makar i oštećenog "pancira S1E" u blizini Tripolija smatraju velikim vojnim uspehom. Nema sumnje da su oni taj trofej predali turskoj armiji, kako bi ona mogla da ga rastavi i vidi u čemu je tajna tih kompleksa. Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov kaže da su "panciri S1" ranije prodavani Siriji i drugim zemljama na Bliskom istoku, među ostalim i Arapskim Emiratima, i da u njima nema ničeg supertajnog. A upravo Emirati podržavaju generala Haftara.

Foto: YoutubePrintscren/ U.S. MILITARY CENTRAL

Turski dron "Barjaktar"

Pukovnik u penziji Vladimir Muhin, ali i drugi ruski analitičari, tvrde da su analize pokazale da su protivnici uspevali da unište "pancire" zbog neznanja vojnika i oficira koji ih opslužuju.

Inače, Haftarovi oficiri tvrde da su oborili 14 turskih udarnih dronova i četiri bojeva aviona.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija