• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc/Informer.rs

14.06.2020

08:00

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE DONALD TRAMP! Od uspešnog poslovnog čoveka DO PREDSEDNIKA DRŽAVE!

Vesti

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE DONALD TRAMP! Od uspešnog poslovnog čoveka DO PREDSEDNIKA DRŽAVE!

Podeli vest

Na današnji dan 1946. godine u Njujorku rođen je sadašnji američki prdsednik Donald Tramp

MLADOST

Donald Tramp je rođen kao četvrto dete njujorškog tajkuna u poslovima sa nekretninama Freda Trampa. Iako je odrastao u bogatoj porodici, detinjstvo mu nikako nije bilo idilčno, a sa samo 13 godina zbog nestašnog ponašanja poslat je u vojsku.

Na Univerzitetu Pensilvanija, išao je na fakultet Varton. Iako, nije bio najstariji brat, bilo je najizglednije da će naslediti očev biznis, jer je njegov brat Fred odlučio da postane pilot. 

Fred Tramp umro je u 43. godini od alkoholizma, a ta tragedija navela budućeg predsednika SAD  da čitav žibot izbegava alkohol i cigarete.

Foto: Reuters

Po sopstvenom priznanju, Tramp je ušao u posao sa nekretninama zahvaljujući "sitnoj" pozajmici njegovog oca od milion dolara. Ipak, u međuvremenu se priključio očevoj firmi, a onda proširio "familijarnu imperiju". 1971. godine preuzeo kontrolu nad celom kompanijom, koja je preimenovana u "Organizaciju Tramp". Otac mu je umro 1999. godine. "Moj otac je bio moja inspiracija", priznao je jednom prilikom on.

USPEŠAN I LUKAV BIZNISMEN, PO POTREBI I TV ZVEZDA

Donald Tramp promenio je težište porodičnog biznisa sa stambenih jedinica u Bruklinu i Kvinsu na šljašteće projekte na Menhetnu, renoviranjem hotela "Komodor" koji je postao "Grand Hajat" i podizanjem 68 spratova visoke "Kule Tramp" na Petoj aveniji, sigurno najčuvenije Trampove zgrade.

Onda je usledila je gradnja i ostalih nekretnina koje nose slavno ime - "Tramp Plejs", "Tramp Svetska Kula", "Međunarodni hotel i kula Tramp", itd. "Kule Tramp" postoje u Mumbaiju, Istanbulu i na Filipinima.

Foto: Reuters

U međuvremenu je razvio posao sa hotelima i kockarnicama, mada je u tim poslovima četiri puta podnosio zahtev za proglašenje bankrota.

Tramp je posigao i značajan uspeh u šou-biznisu. Posedovao je licence za izbor za Mis sveta, Mis SAD i Mlada Mis SAD od 1996. do 2015. godine.

Dobro je poznat i njegov rijaliti šou na En-Bi-Si televiziji "Šegrt" 2003. godine, u kome su se učesnici takmičili za posao u menadžmentu u Trampovoj kompaniji.

Bio je domaćin 14 sezona ovog popularnog tv programa, a u finansijskom izveštaju tvrdio je da je za to bio plaćen 213 miliona američkih dolara.

BURAN PRIVATNI ŽIVOT

Tramp se ženio tri puta, ali je najpoznatija njegova prva žena - češka manekenka i sportistkinja Ivana Zelničkova. Sa njom ima troje dece Donalda mlađeg, Ivanku i Erika, a razveli su se 1992. godine, posle 15 godina zajedničkog života.

Brakorazvodna parnica često se provlačila po tabloidima koji su pisali i o optužbama da je Tramp zlostavljao Ivanu, iako je ona demantovala te priče.

Foto: Reuters/Tom Brenner

Sa glumicom Marlom Mejlps oženio se 1993. godine. Dobili su ćerku Tifani, a razveli su se šest godina kasnije. Sa trenutnom suprugom, manekenkom Melanijom Knaus, oženio se 2005. godine i sa njom ima jednog sina - Barona Vilijema Trampa.

Deca iz njegovog prvog braka pomažu u rukovođenju "Organizacijom Tramp", iako je njegova reč još uvek poslednja.

PREDSEDNIK SAD

 

Još davne 1987. godine, Tramp je pokazao interesovanje za predsedničku kandidaturu, a 2000. godine je i ušao u trku kao kandidat Reformističke partije.

Nakon 2008. godine, postaje jedan od najglasnijih predstavnika pokreta koji je doveo u pitanje činjenicu da li je Barak Obama rođen u SAD. Ove tvrdnje su jasno opovrgnute, utvrđeno je da je nekadašnji predsednik SAD rođen na Havajima.

Tramp je u predsedničkoj trci napokon priznao da njegove ranije tvrdnje nisu bile istinite, ali se, što je karakteristično za njega, nikada nije izvinio.

Foto: AP/Andrew Harnik

U  junu 2015. godine, Tramp je zvanično najavio ulazak u trku za čelno mesto u Beloj kući. Uz moto "Učinimo ponovo Ameriku velikom", Tramp je vodio kampanju koja se zasnivala na obećanjima da će ojačati američku ekonomiju, sagraditi zid na granici sa Meksikom i da će privremeno zabraniti muslimansku imigraciju.

Uprkos masovnim protestima na mitinzima i snažnoj kampanji unutarpartijskih rivala Teda Kruza i Marka Rubija, Tramp je osvojio nominaciju Republikanske partije nakon primarnih izbora u Indijani.

Njegova predizborna kampanja bila je uzdrmana kontroverzama, uključujući i objavljivanje snimka iz 2005. godine na kome se čuju njegovi lascivni komentari o ženama, kao i tvrdnje, čak i iz njegove partije, da nije sposoban da preuzme predsedničku dužnost.

Tramp je stalno govorio svojim pristalicama da odbacuje predizborna ispitivanja javnog mnjenja po kome se nalazio iza Hilari Klinton i da će njegov predsednički mandat predstavljati udar na "političku elitu", a čuvena je i rečenica "isušiću političku močvaru".

Foto: Reuters

Svega nekoliko kolumnista predvidelo je ono što će se desiti u danu kada se bira prvi čovek države. A desilo se to što je Tramp celo vreme najavljivao, a to je pobeda na predsedničkim izborima.

Dok su se utisci o njegovoj iznenađujućoj pobedi još širili po Sjedinjenim Državama, Trampove pristalice su imale priliku da ga vide u Ovalnoj sobi, na sastanku o prenosu vlasti sa predsednikom Obamom, dva dana posle izbora.

Tramp je prvi američki predsednik koji prethodno nije bio biran ni za jednu funkciju, niti je služio vojni rok. Samim tim, ušao je u istoriju i pre nego što je 20. januara 2017. godine položio zakletvu kao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxmen

pre 3 godine

Sretan ti rodjendan gospodine Tramp. Zelim ti da opet budes predsednik u novom mandatu,samo ako uspijes da pobedis sile zla i tame koje su te skoro oborile.Nedaj se.?????

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija