• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2020

09:33

OBAVEŠTAJNE SLUŽBE TVRDE: Rusi plaćali Talibanima da ubijaju Amerikance! RUSIJA DEMANTUJE: To je deo unutrašnje borbe u SAD!

Vesti

OBAVEŠTAJNE SLUŽBE TVRDE: Rusi plaćali Talibanima da ubijaju Amerikance! RUSIJA DEMANTUJE: To je deo unutrašnje borbe u SAD!

Podeli vest

Vrh Bele kuće bio je upoznat još početkom 2019. godine sa strogo poverljivim izveštajem američkih obaveštajnih službi u kojima se tvrdi da je Rusija plaćala talibanima za ubistva Amerikana

AP izveštava da su najviši zvaničnici Bele kuće znali za ovaj izveštaj godinu dana ranije nego što se u prvi mah mislilo.

Osmorica kongresmena iz dve najveće političke stranke u SAD prisustvovali su sastanku u Beloj kući povodom uznemirujućih tvrdnji obaveštajnih službi u kojima se navodi da je Rusija tajno plaćala talibanima i njihovim saradnicima da ubijaju pripadnike američkih oružanih snaga u Avganistanu.

U Beloj kući tvrde da predsednik Donald Tramp nije bio upoznat sa svim detaljima iz ovih izveštaja.

Američki kongresmeni zatražili su dodatne informacije i zauzeli stanovište da Rusija i njen predsednik Vladimir Putin moraju da snose posledice.

Predstavnica za medije Bele kuće Kejli Mekenani tvrdi da predsednik Tramp nije bio informisan o ovim tvrdnjama jer one "nisu bile proverene".

 

 

Posmatrači ukazuju da je Bela kuća najednom uvele neouobičajene, visoke standarde o informacijama koje hoće ili neće biti predstavljene predsedniku SAD jer se retko kada događalo da se obaveštajni podaci ikada mogu u potpunosti potvrditi i staviti na uvid predsedniku ili njegovim najbližim saradnicima bez i jedne senke sumnje u njihovu verodostojnost.

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton tvrdi da su informacije o ruskom nagrađivanju talibanskih ubistava Amerikanaca bile predočene predsedniku, kao i da je on lično upoznao predsednika sa ovim nalazima obaveštajnih službi.

Demokratski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima Džo Bajden, optužio je juče svog rivala Donalda Trampa tokom jednog donatorskog skupa da je izdao američke trupe i odlučio da se ponizi pred Putinom.

- Zgađen sam. Da li je iko mogao da pomisli da će vrhovni komandant oružanih snaga SAD da se pravi da ne vidi ovako nešto? - zapitao se Bajden.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov juče je ocenio da su navodi američkih obaveštajnih struktura - "laž".

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov kaže da su ovi navodi deo su unutarstranačke borbe u SAD.

"Postoje snage koje nisu zainteresovane za napuštanje Avganistana i takvim lažnim saopštenjima pokušavaju da opravdaju sopstveni neuspeh", izjavio je Kabulov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija