• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.07.2020

13:37

(VIDEO) NASA KREĆE U POTRAGU ZA ŽIVOTOM NA MARSU! Poleteo najmoderniji rover koji nosi nešto što će čovek PRVI PUT UPOTREBITI NA DRUGOJ PLANETI!

Vesti

(VIDEO) NASA KREĆE U POTRAGU ZA ŽIVOTOM NA MARSU! Poleteo najmoderniji rover koji nosi nešto što će čovek PRVI PUT UPOTREBITI NA DRUGOJ PLANETI!

Podeli vest

Američka svemirska agencija NASA lansirala je rover "Istrajnost" („Persiverens“), koji treba da sleti na Mars, i to u krater Jezero, koji je ime dobio po maloj opštini u RS

Misija rovera nove generacije je potraga za znacima života i karakterizacija geologije i klime Crvene planete. Reč je najsofisticiranijem roveru koji je NASA ikad slala na Mars i očekuje se da će utrti put budućim ljudskim misijama izvan Meseca.

Opremljen je naučnim instrumentima, naprednim računskim mogućnostima za sletanje i drugim novim sistemima. Osim toga, prevešće helikopter nazvan „Genijalnost“, prvu letelicu koja će kontrolisano leteti na drugoj planeti.

Sa šasijom dužine oko 10 metara, vozilo je ujedno i najveći, najteži Mars rover koji je NASA ikada izgradila, daleko nadmašujući sve prethodne.

„Istrajnost“ ima za cilj da pronađe odgovor na jedno od ključnih pitanja astrobiologije: Postoje li znaci postojanja mikrobioma na Marsu?. Očekuje se da će „Istrajnost“ sleteti na površinu Marsa, u krater „Jezero“ u drugoj polovini februara, 2021. godine. „Jezero“ je krater širok 28 kilometara, za koji se pretpostavlja da je pre tri ili četiri milijarde godina bio oaza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecko

pre 3 godine

Eto prilike da nam iz svemira pošalje fotografije planete Zemlje,ili snimke,da se već jednom mi ravnozemljaši uverimo koliko pogrešno mislimo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija